ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2017 14:17 EEST | Updated 27/05/2017 14:17 EEST

Σοκάρουν οι οδηγίες του Ντουτέρτε προς τους Φιλιππινέζους στρατιώτες: Κέρασμά σας οι βιασμοί

Erik de Castro / Reuters
Philippine President Rodrigo Duterte speaks during a news conference at the Ninoy Aquino International Airport in Paranaque, Metro Manila, Philippines May 24, 2017. REUTERS/Erik De Castro

Σε άλλο ένα «αστείο» με θέμα τον βιασμό προχώρησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους στρατιώτες ότι εάν βιάσουν γυναίκες στο Μιντανάο, όπου επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος, θα αναλάβει εκείνος την ευθύνη – αφήνοντάς τους ελεύθερους.

«Εάν “πέσετε”, θα “πέσω” κι εγώ. Αλλά για να τον στρατιωτικό νόμο, τις επιπτώσεις του στρατιωτικού νόμου και τον αντίκτυπο του στρατιωτικού νόμου, εγώ και μόνο εγώ θα είμαι υπεύθυνος – απλά κάντε την δουλειά σας και θα αναλάβω εγώ τα υπόλοιπα», δήλωσε την Παρασκευή, προσθέτοντας με χιουμοριστικό ύφος: «Εάν έχετε βιάσει τρεις, θα το παραδεχτώ, σας το “κερνάω”».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη δήλωση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο στις Φιλιππίνες, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Ντουτέρτε προβαίνει συχνά σε αισχρά σχόλια και παρατηρήσεις, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αστειεύεται με τον βιασμό. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εξέγερση των κρατουμένων του Νταβάο το 1989, είχε πει πως μια όμηρος που βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε ήταν τόσο όμορφη, που ο δήμαρχος θα έπρεπε να περιμένει πρώτος στην σειρά. Εκείνη την εποχή ο ίδιος ήταν δήμαρχος της πόλης.