ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2017 07:46 EEST | Updated 29/05/2017 07:52 EEST

Νέα κυβέρνηση στην πΓΔΜ με Αλβανό αντιπρόεδρο και τέσσερις υπουργούς από το αλβανικό DUI

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images
People protest in Skopje on March 3, 2017, against a deal between the Social democrats and the Albanian Democratic Union for Integration for a law which would make Albanian the second official language, as part of new government talks. / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Ανακοινώθηκαν στα Σκόπια από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι τα ονόματα των υπουργών που προτείνονται για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ζόραν Ζάεφ.

Ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης είναι Αλβανός, ο Μπουγιάρ Οσμάνι και υπουργός Εξωτερικών προτείνεται από το SDSM ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ είναι πρώην διπλωμάτης και είχε τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα ενώ δεν ανήκει στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης,

Στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο, Τρίτη από την βουλή, πρόκειται να συμμετάσχει με δυο υπουργούς (Υγείας και Τοπική Αυτοδιοίκησης), τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, και το τρίτο, το αλβανικό “Συμμαχία για τους Αλβανούς”. Με βάση τις ανακοινώσεις δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση το αλβανικό κόμμα “Μπέσα”. Το μεγαλύτερο από τα αλβανικά κόμματα, το DUI συμμετέχει με τέσσερις υπουργούς και έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)