ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/05/2017 13:22 EEST | Updated 29/05/2017 16:51 EEST

Ντράγκι: Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναμένει η ΕΚΤ. Τι είπε για την ποσοτική χαλάρωση

Alexandros Michailidis / SOOC

Τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα, αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, σήμερα, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ και το Διοικητικό Συμβούλιό της χρειάζονται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσουν με απόλυτη ανεξαρτησία. Όπως πρόσθεσε, αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα. Και σύμφωνα με δήλωση του κ. Μαριά, «για την ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν αρκεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ρύθμιση του χρέους έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δανειστών, αλλά η ΕΚΤ ως ανεξάρτητη αρχή πριν αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE θα προχωρήσει σε σύνταξη δικής της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έκθεση που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα σενάρια ακόμα και τα πιο αντίξοα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι έχει σημειωθεί «εξαιρετική πρόοδος» στον τραπεζικό τομέα και ειδικά η κεφαλοποίηση των τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή «πολλαπλάσια» σε σχέση με πριν. Εντούτοις, σημείωσε, πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων που οφείλεται στην κρίση αλλά και στις προϋπάρχουσες αδυναμίες. Ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε, επίσης, ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης και του τρέχοντος προγράμματος.

«Εξαιρετικός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Λουκάς Παπαδήμος»

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργός, Λουκά παπαδήμο, λέγοντας ότι ήταν «εξαιρετικός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός» αλλά και προσωπικός φίλος. «Εκ μέρους του προσωπικού και του δ.σ. της ΕΚΤ θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη συμπάθειά μου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.