ΔΟΜ: Οι διακινητές ανθρώπων βγάζουν 35 δισ. δολάρια ετησίως εκμεταλλευόμενοι τη μεταναστευτική κρίση

ΔΟΜ: Οι διακινητές ανθρώπων βγάζουν 35 δισ. δολάρια ετησίως εκμεταλλευόμενοι τη μεταναστευτική κρίση
Kas,Turkey - January 16, 2016, Coast line between Kalkan Kas at 09:45. An inflatable boat filled with refugees and other migrants approaches the south coast of the Turkey. Picture captured from Kalkan Kas Road D400.
Kas,Turkey - January 16, 2016, Coast line between Kalkan Kas at 09:45. An inflatable boat filled with refugees and other migrants approaches the south coast of the Turkey. Picture captured from Kalkan Kas Road D400.
tunaly via Getty Images

Οι διακινητές ανθρώπων βγάζουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο παγκοσμίως, κι αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες της τραγωδίας των μεταναστών που πεθαίνουν προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν σε χώρες της Ευρώπης, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μεταξύ των απελπισμένων μεταναστών, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε κράτη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της Ασίας εξαιτίας ένοπλων συρράξεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, χάνει τη ζωή του ενώ προσπαθεί να φθάσει στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, συχνά με την ευθύνη των διακινητών.

Ο απολογισμός των νεκρών από τα ναυάγια πλεούμενων στη Μεσόγειο ήδη ανήλθε στους 1.700 μέχρι στιγμής φέτος, πριν καν από την έλευση του καλοκαιριού, όταν πολλοί περισσότεροι τολμούν να αποπειραθούν τον διάπλου της. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν 3.700 όλο το 2015 και περίπου 5.000 το 2016, υπενθύμισε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, ο Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το γνωρίζουμε ότι πέθαναν—πόσα άλλα πτώματα βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, ή θαμμένα στην άμμο της Σαχάρας;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, ο οποίος μίλησε στο Reuters στο περιθώριο μιας συνόδου για τη μετανάστευση.

«Αυτή είναι η τραγωδία, γι' αυτό είμαστε τόσο ανήσυχοι και προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε τους μετανάστες για τους διακινητές. Οι διακινητές είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τα 35 δισ. δολάρια τον χρόνο (που βγάζουν οι διακινητές) και ξέρουμε πως βγάζουν πολλά λεφτά στη Μεσόγειο», επισήμανε ο Λέισι Σουίνγκ.

Η διακίνηση ανθρώπων είναι πλέον η τρίτη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις διεθνείς συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την εμπορία όπλων και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η Λιβύη έχει μετατραπεί στον σημαντικότερο κόμβο για τους μετανάστες από χώρες της Αφρικής. Όμως στη Λιβύη επικρατεί ανομία που εξαπλώνεται, έξι χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ μετανάστες καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης μεταναστών είναι φρικτές.

Thn Τρίτη ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) παρουσίασαν στη Γενεύη σχέδια για να εντείνουν τη δράση τους στη Λιβύη. Ο Λέισι Σουίνγκ ανέφερε ότι ο ΔΟΜ είναι έτοιμος να βοηθήσει την κυβέρνηση της Λιβύης να αντιμετωπίσει το εγχώριο πρόβλημα των εκτοπισμένων και να διαχειριστεί το ζήτημα των κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Παρατήρησε πως η κρίση της μετανάστευσης στην Ευρώπη επιδεινώθηκε από αυτό που χαρακτήρισε «ένα αίσθημα κατά των μεταναστών δίχως προηγούμενο, που τροφοδοτείται τώρα από τις υποψίες ότι ορισμένοι από αυτούς που φεύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία μπορεί να είναι οι ίδιοι τρομοκράτες».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή