Έχουμε 2017 και μία παιδική ταινία λέει στα μικρά κορίτσια ότι πρέπει να είναι αδύνατες για να είναι όμορφες

Έχουμε 2017 και μία παιδική ταινία λέει στα μικρά κορίτσια ότι πρέπει να είναι αδύνατες για να είναι όμορφες
TWITTER

Την ίδια στιγμή που η Jessica Chastein μιλά για τον τρόπο που απεικονίζονται οι γυναίκες στις ταινίες στις Κάννες, οι αφίσες από τη νέα ταινίας της Chloe Grace Moretz, έρχονται να στηρίξουν κάθε σεξιστικό και ρατσιστικό πρότυπο που πολεμούν οι γυναίκες, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Στην αφίσα της ταινίας «Red Shoes and the 7 Dwarfs», η οποία είναι μία παρωδία της κλασικής ιστορίας της Χιονάτης με τους 7 Νάνους, φαίνονται δύο γυναίκες, μία ψηλόλιγνη που φορά κόκκινα τακούνια και μία πιο «γεμάτη» φιγούρα που της έχουν δώσει τα παπούτσια στο χέρι. Την αφίσα συνοδεύει το tagline «What if Snow White was no longer beautiful and the 7 Dwarfs not so short?» (Τι θα γινόταν αν η Χιονάτη δεν ήταν πια όμορφη και οι 7 Νάνοι δεν ήταν τόσο κοντοί;).

Η υπόνοια και μόνο ότι μία γυναίκα παύει να είναι όμορφη επειδή δεν είναι αδύνατη δεν είναι κάτι που πρέπει να προβάλλεται, ούτε να φυσιολογικοποιείται, ειδικά σε μία ταινία που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Οι νεαρές κοπέλες πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν την αξία τους, η οποία δεν εξαρτάται από τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά, κάτι που η αφίσα της συγκεκριμένης ταινίας είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμμερίζεται.

Όπως αναφέρει και η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost, οι γονείς είναι ήδη δυσαρεστημένοι με την ταινία και τα μηνύματα που περνάει.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής της ταινίας, την περιγράφει ως την ιστορία 7 όμορφων πριγκίπων που μεταμορφώθηκαν σε 7 άσχημους νάνους και προσπαθούν να λύσουν την κατάρα, φιλώντας την πιο όμορφη πριγκίπισσα του κόσμου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το μήνυμα που περνάει η ταινία είναι αρκετά δυναμικό, αφού η πριγκίπισσα προσπαθεί να βρει τον χαμένο της πατέρα και μαθαίνει «όχι μόνο να αποδέχεται τον εαυτό της, αλλά και να είναι χαρούμενη με το ποια είναι, μέσα και έξω. Και να αφήσει την εσωτερική της ομορφιά να λάμψει περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου στον κόσμο.»

Μάλλον επειδή αν δεν είσαι μία ψηλόλιγνη γυναίκα, δεν πειράζει που δεν είσαι όμορφη, αρκεί να αποδεχτείς ότι είσαι καλός άνθρωπος και να το εκπέμπεις.

Πείτε το φεμινισμό, πείτε το «οι γυναίκες δεν έχουν με τίποτα καλύτερο να ασχοληθούν», πείτε το όπως θέλετε, αλλά όλοι οι άνθρωποι- άντρες, γυναίκες- πρέπει να νιώθουν όμορφα με το σώμα τους και το ποιοι είναι και αυτό είναι ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να τους το στερήσει κανείς. Οπότε, ας σταματήσουμε να λέμε στα κορίτσια ή στα αγόρια ότι για να είναι κάποιος όμορφος πρέπει να είναι αδύνατος ή να χωρά σε οποιοδήποτε καλούπι.