Κερέ: Απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου

Κερέ: Απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου
Benoit Coeure, board member of the European Central Bank (ECB), is photographed during an interview with Reuters journalists at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, May 17, 2017. Picture taken May 17, 2017. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Benoit Coeure, board member of the European Central Bank (ECB), is photographed during an interview with Reuters journalists at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, May 17, 2017. Picture taken May 17, 2017. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Kai Pfaffenbach / Reuters

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία συμφωνία για τον σαφή καθορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη με θέμα: «Ελλάδα: Μία επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;». Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους πιστωτές της Ελλάδας, είπε ότι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στις αγορές.

Όπως γνωρίζετε, είπε ο κ. Κερέ, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στην υιοθέτηση μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πρόσθεσε. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα και στον χρηματοπιστωτικό της τομέα ειδικότερα σημαίνει, συνέχισε ο κ. Κερέ, την εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Από την άποψη αυτή, λυπούμαστε ότι δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι τον Μάιο, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμόζονταν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος. Αν είμαστε, όμως, αρκετά σαφείς για τα μέτρα σήμερα, αυτό θα βοηθούσε να φέρουμε μπροστά πολλά από τα επωφελή αποτελέσματα, ιδιαίτερα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης τόσο της διεθνούς όσο και της εγχώριας κοινότητας στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μία πορεία ομαλότητας και σταθερότητας», τόνισε ο κ. Κερέ.

Ο ίδιος είπε ότι η σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους αποτελεί, επίσης, αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για αγορά από την ΕΚΤ. Η όποια απόφαση του Ευρωσυστήματος θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα, είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι ένα σημαντικό στοιχείο στις σκέψεις μας είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Και, όπως για κάθε άλλη απόφαση, θα εξετάσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ θα αποτελέσει μία σημαντική 'εισροή' από την άποψη αυτή».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κερέ είπε ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι αναγκαίο οι ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν σοβαρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Μόνο με μία τέτοια δέσμευση, πρόσθεσε, μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν και δεν θα αναστραφούν μετά το πρόγραμμα. «Ταυτόχρονα», τόνισε, «άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει πλήρως και να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική αγορά».

Αυτές οι προσπάθειες, είπε, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η οικονομία της συρρικνώθηκε οριακά στην αρχή του έτους, παρά το ότι η κυκλική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έγινε πιο στέρεη και απέκτησε μεγαλύτερη βάση, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η σύγκλιση θα επιτευχθεί μόνο αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμμετέχουν, πρόσθεσε.

Δημοφιλή