ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/06/2017 08:51 EEST | Updated 01/06/2017 08:52 EEST

Αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων Μπιντούν στη Χίο

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Μετανάστες από το Κουβέιτ ασαφούς εθνικότητας, οι οποίοι ονομάζονται Μπιντούν (Bidοon ή Bedoon) φτάνουν τους τελευταίους μήνες στη Χίο, από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με την έγκυρη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Χίου www.astraparis.gr, οι παραπάνω πρωτοεμφανίστηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τότε άρχισαν να καταγράφονται ως ασαφούς εθνικότητας ενώ οι ρυθμοί άφιξής τους κρίνονται ως αυξανόμενοι.

Ας σημειωθεί ότι μόνο το μήνα Μάιο, οι αφίξεις Μπιντούν αντιπροσωπεύουν το 9% των συνολικών αφίξεων στη Χίο, ενώ από τον Φεβρουάριο έως τέλος Μαΐου ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 246 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα. Η εκτίμηση είναι ότι οι άνδρες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούν οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, με την προσδοκία να τους συναντήσουν.

Η συγκεκριμένη εθνότητα, αναφέρει η ιστοσελίδα www.astraparis.gr στο Κουβέιτ αντιμετωπίζονται ως απάτριδες (ανιθαγενείς), χαρακτηρίζονται ως παράνομοι και επιπλέον διώκονται και ουσιαστικά πηγαινοέρχονται στις χώρες του περσικού κόλπου και κυρίως στο Ιράκ. Ο συνολικός αριθμός τους είναι άγνωστος, ενώ από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζονται περίπου σε 100.000.

Σύμφωνα με τη Wikipedia οι Μπιντούν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά νομαδικές φυλές των Βεδουϊνων που οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στο Κουβέιτ όμως αποκλείσθηκαν από το να λάβουν ιθαγένεια όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1961.

Η δεύτερη κατηγορία απαρτίζεται από πρώην πολίτες του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών, οι οποίοι απεμπόλησαν την υπηκοότητά τους προκειμένου να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας του Κουβέιτ τη δεκαετία του 60 και του 70. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ προτιμά να αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους ως Μπιντούν από το να αποδεχθεί αυτή την πολιτική στρατολόγησης. Η τρίτη κατηγορία αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες Μπιντούν που παντρεύτηκαν υπήκοους του Κουβέιτ.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)