ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2017 08:13 EEST | Updated 02/06/2017 08:13 EEST

Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ για να εφαρμόσει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από μουσουλμανικές χώρες

Bloomberg via Getty Images
A protest sign reading 'I Pledge To Protect Immigrant New York' hangs on a barricade during an Iftar outside of Trump Tower in New York, U.S., on Thursday, June 1, 2017. The Justice Department vowed to challenge an appeals court ruling that slammed a travel ban against six Muslim majority nations as being 'steeped in animus,' putting President Donald Trump on track for his first Supreme Court showdown. Photographer: Jeenah Moon/Bloomberg via Getty Images

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να εκδώσει απόφαση για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες. Η εφαρμογή του διατάγματος αποτράπηκε από τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που το έκριναν αντισυνταγματικό.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε δύο προσφυγές κατά δύο αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων που μπλόκαραν την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος της 6ης Μαρτίου, το οποίο απαγορεύει προσωρινά, για 90 ημέρες, την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, αλλά και την Υεμένη.

Αντί της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, οι ΗΠΑ έχουν εντατικοποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους.

Η νέα αυτή δικαστική εξέλιξη σημειώθηκε μετά την απόφαση (25η Μαΐου) εφετείου στη Βιρτζίνια να διατηρήσει σε ισχύ προηγούμενη απόφαση εφετείου του Μέριλαντ, με την οποία αναστάλθηκε η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ.

Η δεύτερη προσφυγή που κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση αιτείται την ξεχωριστή εξέταση της υπόθεσης, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες αποφάσεις των δύο δικαστηρίων.

“Ζητήσαμε από το ανώτατο δικαστήριο να εκδικάσει αυτή τη σημαντική υπόθεση, ενώ πιστεύουμε ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμπ βρίσκεται εντός των προεδρικών εξουσιών του, προκειμένου το έθνος και οι κοινότητες μας να προστατευτούν από την τρομοκρατία”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σάρα Ίσγκουρ Φλόρες.

Για τη λήψη απόφασης στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο απαιτείται η πλειοψηφία πέντε ψήφων. Η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου θεωρείται στην πλειοψηφία της συντηρητικών αποκλίσεων, καθώς οι πέντε δικαστές ανήκουν στη συντηρητική σχολή ερμηνείας του δικαίου. Ωστόσο, ο δικαστής Άντονι Κένεντι, παρά το γεγονός ότι είναι συντηρητικός, συντάσσεται μερικές φορές με την άποψη των τεσσάρων δικαστών που υιοθετούν τη φιλελεύθερη ερμηνεία του δικαίου.

Στην περίπτωση που η προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης γίνει δεκτή, τότε το διάταγμα Τραμπ θα τεθεί σε εφαρμογή απαγορεύοντας την είσοδο των πολιτών από τις έξι μουσουλμανικές χώρες σε αμερικανικό έδαφος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)