ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/06/2017 17:30 EEST | Updated 02/06/2017 18:25 EEST

Αναβολή αποπληρωμής των τόκων μέχρι το 2048 σημαίνει νέο δάνειο, αναφέρει έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

ODD ANDERSEN via Getty Images
German finance minister Wolfgang Schaeuble attends the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin on May 17, 2017. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters

αναφέρεται η πρόβλεψη πως ενδεχόμενη υιοθέτηση του σεναρίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το οποίο θα τοποθετούσε την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 θα σήμαινει πως οι εταίροι της ζώνης του ευρώ θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό ύψους 123 δισ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί αυτοί οι οποίοι διέρρευσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο σήμερα Παρασκευή έχουν αποσταλεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε μέλος του Κοινοβουλίου. Σε αυτό το έγγραφο εξετάζονται διάφορα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο. «Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ», σημειώνεται επίσης στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Όπως σημειώνει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα εάν δεν λαβει διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι κατά μέσο όρο 1% ετησίως με την Ελλάδα να επιστρέφει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% από το 2023 και μετά και αφότου θα έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια με στόχους για πρωτογενές στο 3,5%.

Η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πακέτο-διάσωσης των 86 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη που ωριμάζουν τον Ιούλιο με την αποδέσμευση αυτών να φρενάρει καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση.

Νωρίτερα, το Bloomberg σε επίσης έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει σταλεί σε Γερμανούς βουλευτές και τις λεπτομέρειες αυτού δημοσιεύει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να αποκατασταθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.