ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2017 11:14 EEST | Updated 08/06/2017 11:14 EEST

Στον Καναδά φυλάκισαν γυναίκα ιθαγενή μαζί με τον βιαστή της και της πέρασαν αλυσίδες ακόμη και στα πόδια

Nativestock.com/Marilyn Angel Wynn via Getty Images
Ladies traditional Pow Wow dancer dressed in white brain tanned leather regalia with beautiful beaded strips and headdress crown at the Chippewa-Cree pow wow on the Rocky Boy Indian Reservation, Montana

Οργή και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στον Καναδά η αποκάλυψη πως μια 28χρονη ιθαγενής φυλακίστηκε μαζί με τον βιαστή της από αστυνομικούς αλλά και τον τοπικό δικαστή στην επαρχία της Αλμπέρτα.

Η 28χρονη γυναίκα μέλος της φυλής Κρι, το όνομα της οποίας δεν έχει δωθεί στη δημοσιότητα, έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης σε ένα διαμέρισμα στο Έντμοντον το 2014. Πήγε στην αστυνομία για να καταγγείλει το περιστατικό αλλά οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή δεν απάντησε σε ερωτήσεις των αστυνομικών ενώ κατά τη διάρκεια της λήψης της κατάθεσής της, τής είχαν περάσει αλυσίδες ακόμη και στα πόδια.

Τελικά κρατήθηκε για πέντε ημέρες με τους αστυνομικούς οι οποίοι την έβαλαν σε κελί δίπλα σε αυτό όπου κρατείτο ο βιαστής της ενώ κατά την μεταφορά τους στο δικαστήριο τους έβαλαν μαζί στο ίδιο βαν.

«Είμαι το θύμα και κοίταξε με! Μου έβαλαν αλυσίδες» φώναξε η γυναίκα απευθυνόμενη στον δικαστή Ρέιμοντ Μποντναρεκ και ενώ βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Αλμπέρτα.

Ο δικαστής όμως δεν συγκινήθηκε αλλά αντιθέτως ανακοίνωσε: «Θα επιστρέψετε στη φυλακή απόψε για να μπορέσουμε να σας έχουμε και πάλι εδώ αύριο».

Η 28χρονη απάντησε θυμωμένα φωνάζοντας «Με αλυσίδες...Δεν πρέπει να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα για να πας στη φυλακή;».

Και πάλι όμως ο δικαστής δεν πτοήθηκε βασιζόμενος σε ομοσπονδιακή νομοθεσία που επιτρέπει την κράτηση του μάρτυρα εάν αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Η συγκεκριμένη γυναίκα βέβαια δεν ήταν απλά μια μάρτυς αλλά το θύμα μια καταγγελθείσας βίαιης σεξουαλικής επίθεσης που αδυνατούσε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις των αστυνομικών επειδή δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και από ένα σημείο και μετά – και ενώ την ανέκριναν για ώρες- δεν μπορούσε να κρατηθεί ξύπνια.

Η γυναίκα, σκοτώθηκε τελικά λίγους μήνες μετά την απίστευτη κακοποίηση που υπέστη αρχικά από τον βιαστή της και ακολούθως από την αστυνομία αλλά ο θάνατός της δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

Ο βιαστής της, καταδικάστηκε για βίαιη σεξουαλική επίθεση, απαγωγή και ομηρία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Αλμπέρτα, Κάθριν Γκάνλεϊ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος και διέταξε την διενέργεια έρευνας για το περιστατικό. «Τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης είναι ανησυχητικά και τραγικά...ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της γυναίκας από το σύστημα είναι πέραν κάθε λογικής», δήλωσε η υπουργός προσθέτοντας ότι «τόσο η πολιτική όσο και οι άνθρωποι απέτυχαν στην περίπτωση αυτή». Επίσης δημιούργησε μια επιτροπή για να προτείνει πολιτικές προς αποφυγήν ανάλογων περιστατικών ενώ αρνείται πως υπάρχει οποιαδήποτε νομοθετική πρόβλεψη για να περάσουν αλυσίδες στη γυναίκα ανέφερε στο πλαίσιο της έρευνας του BBC ενώ φαίνεται να εκτιμά πως αυτή η μορφή αντιμετώπισης του θύματος από τους αστυνομικούς πιθανότατα σχετίζεται με την φυλή της.