ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/06/2017 09:58 EEST | Updated 08/06/2017 09:58 EEST

Μεγάλη μείωση του χρόνου παραμονής βρεφών για κοινωνικούς λόγους στο «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα»

" data-caption="

" data-credit="shaunl via Getty Images">

Στις 20 έως 30 ημέρες κατά μέσο όρο, από εννέα μήνες που ήταν, μειώθηκε ο χρόνος παραμονής βρεφών για κοινωνικούς λόγους στα Νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με τον Διοικητή των Νοσοκομείων Δημήτρη Βεζυράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα χρόνιο πρόβλημα που βαίνει προς επίλυση».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των δύο νοσηλευτικών Ιδρυμάτων το 40,5% των βρεφών επιστρέφουν στις οικογένειές τους και το 59,5% των βρεφών προωθούνται για οικογενειακή αποκατάσταση, μέσω των θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας από το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού “Η Μητέρα”».

Διαβάστε επίσης: 86 παιδιά περιμένουν τους γονείς τους. Όσα είδαμε στο κέντρο βρεφών «Η Μητέρα»

Επίσης, γίνεται απευθείας τοποθέτηση βρεφών με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών σε ανάδοχες οικογένειες έπειτα από διερεύνηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Βεζυράκης, «με τη λειτουργία της Μ.ΑΝΑ. (Μονάδα Αναμονής) βρεφών στο “Έλενα Βενιζέλου” έχουμε δώσει απαντήσεις στις αναπτυξιακές ανάγκες των βρεφών, κυρίως σε ερεθίσματα, για όσο χρονικό διάστημα μείνουν κοντά μας».

Σήμερα, στα δύο Νοσοκομεία συνολικά φιλοξενούνται τέσσερα βρέφη και από την αρχή του έτους συνολικά έχουν φιλοξενηθεί 19, εκ των οποίων τα έξι επέστρεψαν στις οικογένειες τους, ενώ τα εννέα έχουν μεταφερθεί σε ίδρυμα παιδικής προστασίας.

Για το 2016 φιλοξενήθηκαν συνολικά 47 βρέφη, από τα οποία τα 19 επέστρεψαν στις οικογένειες τους και τα 28 προωθήθηκαν στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα» για οικογενειακή αποκατάσταση μέσω των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)