ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/06/2017 07:12 EEST | Updated 08/06/2017 07:12 EEST

Μετρώντας μερικά προαπαιτούμενα ακόμη στο EuroWorking Group για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Bloomberg via Getty Images
George Chouliarakis, interim Greek finance minister, poses for a photograph in London, U.K., on Thursday, Sept. 10, 2015. Chouliarakis said ESM agreement resolves financing gap for 36 months, offers stability, time to restore fiscal credibility and mend broken institutions. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα επιτελεία των υπουργείων τα οποία εμπλέκονται με τα μνημονιακά προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσουν όλα τα μέτωπα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Ήδη στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα ενημερώσει τα υπόλοιπα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων που απομένουν για την ολοκλήρωση των 140 προαπαιτούμενων.

Στόχος είναι οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών να δώσουν κατ΄ αρχήν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ως εκ τούτου για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προς ψήφιση με μορφή τροπολογιών όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, ενώ θα εκδοθούν και οι απαιτούμενες εγκύκλιοι.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες έξι ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά από πολύ δύσκολες προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου να μην υπάρξει νέα εμπλοκή στην αξιολόγηση του προγράμματος.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διεκδικεί μια αυξημένη δόση άνω των 7,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει έως το φθινόπωρο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει η δόση να φτάσει τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ, ώστε να διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν ακόμα περίπου 15 προαπαιτούμενα από τα 140 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα ορισμένα από αυτά αφορούν:

  • Στη νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
  • Στις ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, με την εκπόνηση πλάνου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4δις ευρώ από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  • Την προώθηση μελέτης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επάρκεια ισχύος του ΑΔΜΗΕ.
  • Την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
  • Διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.
  • Σε ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.
  • Στο δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Παρά τις όποιες εκκρεμότητες στελέχη τα οποία μετέχουν στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει θέμα με την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. Όπως αναφέρουν η συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ θα επιτευχθεί, με το Ταμείο αρχικά να βάζει σε «αναμονή» τις δικές τους δόσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το χρέος.