ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/06/2017 13:03 EEST | Updated 12/06/2017 13:32 EEST

ΔΕΗ: Στο 5 - 7% των συνολικών κοιτασμάτων αντιστοιχεί το Αμύνταιο

SOOC

«Τα οικονομικά μεγέθη αναφορικά με τη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα», επαναλαμβάνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, ύστερα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμένης (λόγω περιβαλλοντικών όρων) λειτουργίας καθώς και ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

Αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων στο Αμύνταιο

ΔΕΗ: Οι κατολισθήσεις στο ορυχείο του Αμυνταίου θα συνεχιστούν για 2 ημέρες

Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής: «Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες. Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει δοθέντος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία.

Oι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030.

Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης».

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου.

Η σύνθεση της επιτροπής έχει ως εξής:

- Παπαγεωργίου Χρήστος, μέλος ΔΣ ΔΕΗ, μηχανικός μεταλλείων-μεταλλουργός μηχανικός ΕΜΠ, τέως διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

- Καββαδάς Μιχάλης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ

- Μαρίνος Παύλος, ομότιμος καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας ΕΜΠ

- Γκαζέτας Γιώργος, ομότιμος καθηγητής Γεωτεχνικής ΕΜΠ

- Κολοβός Χρήστος, μεταλλειολόγος μηχανικός, διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών και Έργων της Διεύθυνσης

Λειτουργιών Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

- Ρούμπος Χρήστος, μεταλλειολόγος μηχανικός, διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικού Σχεδιασμού Διεύθυνσης Κεντρικής Υποστήριξης Ορυχείων

- Μαχτής Κωνσταντίνος, μεταλλειολόγος μηχανικός, διευθυντής Κλάδου Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς

- Χαλούλος Κωνσταντίνος, μεταλλειολόγος μηχανικός, τέως διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Photo gallery Amintaio See Gallery