ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/06/2017 08:23 EEST | Updated 13/06/2017 08:27 EEST

Η απάντηση του Γλέζου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου που τον εγκάλεσε για τη στάση του στην τελετή στο Δίστομο

Nicolas Koutsokostas via Getty Images
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 22: World War II resistance hero Manolis Glezos leaves Aghios Dimitrios church in the Palaio Psychiko region of Athens after the funeral of former President Kostis Stephanopoulos on November 22, 2016 in Athens. (Photo by Nicolas Koutsokostas/Corbis via Getty Images)

Δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις για το περιστατικό κατά την τελετή μνήμης των θυμάτων του Διστόμου, τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Γερμανό πρέσβη και την παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, μπροστά στην κριτική που της ασκήθηκε μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει όσους την επικρίνουν αλλά και να εγκαλέσει τον Μανώλη Γλέζο. Σε σχετική ανάρτηση της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Έκανα το αυτονόητο. Για όλους τους Έλληνες. Ο Πρέσβυς της Γερμανίας το κατάλαβε κι έκανε πίσω. Ο Μανώλης Γλέζος προτίμησε να βάλει ο ίδιος με τα χέρια του τη σημαία του κατακτητή πάνω στο μνημείο των θυμάτων. Τα υπόλοιπα στο κείμενο του Διαμαντή Καραναστάση, που λίγοι θα είχαν την τόλμη να γράψουν. Προσυπογράφω» και λίγο αργότερα: «Η αντίσταση είναι πράξη και στάση ζωής. Όχι μουσειακό έκθεμα ούτε ιδιοκτησία κανενός, ούτε μονοπώλιο των ηρώων, που πρέπει να ζητήσει κανείς την άδειά τους για να διεκδικήσει την ελευθερία του και να αντιταχθεί στο δυνάστη»..

Τώρα ήταν η σειρά του κ.Γλέζου να απαντήσει μέσω της ιστοσελίδας της Κίνησης Ενεργών Πολιτών. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορείται ότι όλα όσα έκανε «είχαν τελικά κίνητρο αυτοπροβολής» προσθέτοντας ότι «η πικρία της οφείλεται στην απομόνωση που ένιωσε το Σάββατο στο Δίστομο μετά τα γεγονότα που προκάλεσε».

Στο ίδιο κείμενο γίνεται, επίσης, λόγος για απόψεις a la carte καθώς υπενθυμίζεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής στις 22 Φεβρουαρίου του 2015 είχε παρευρεθεί στις εκδηλώσεις Μνήμης της Μεγαλόπολης και τότε είχε δεχθεί τόσο την κατάθεση στεφάνου από το επίσημο γερμανικό κράτος όσο και την ομιλία από μικροφώνου του εκπροσώπου της Γερμανικής πρεσβείας.

Παράλληλα η Κίνηση Ενεργών Πολιτών θυμίζει ότι:

– στις 10 Ιουνίου 2015 πάλι ως πρόεδρος της Βουλής είχε παρεβρεθεί στην εκδήλωση για το Δίστομο μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που στην ομιλία του εξήρε την παρουσίας του επίσημου Γερμανικού κράτους.

– τον Ιούνιο του του 2016, στις εκδηλώσεις μνήμης, πάλι στο Δίστομο, υπήρχε πάλι επίσημη Γερμανική παρουσία, η Ζωή Κωσταντοπούλου δεν ήταν πρόεδρος της βουλής, πορεύτηκε μαζί με την ομάδα AK DISTOMΟ από την Γερμανία, μαζί με την Ραχήλ Μακρή και τον Γιάννη Σταθά και παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις. Εκείνη την ημέρα αποδοκίμασε τον Νίκο Βούτση κατά την διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, δεν την ενόχλησε, όμως, η παρουσία και οι πράξεις του Γερμανού πρέσβη.

Ειδικά δε για την ανάρτηση του στελέχους της Πλεύσης Ελευθερίας με την οποία κατηγορείται ο Γλέζος ότι «έβαλε με τα χέρια του στο μνημείο τη σημαία του κατακτητή» και την οποία προσυπέγραψε η κυρία Κωνσταντοπούλου η Κίνηση Ενεργών Πολιτών σημειώνει ότι αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο ολίσθημα για την πρώην πρόεδρο της Βουλής.