ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/06/2017 07:06 EEST | Updated 15/06/2017 07:07 EEST

Oικονομικούς ελέγχους αλά Αλ Καπόνε περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι

sooc

Σε βάθος θα επιχειρήσει η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει τις έρευνες για την πάταξη της εγκληματικότητας στο Μενίδι, προκειμένου να εντοπιστούν τα «κέντρα» διακίνησης μαύρου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν έλεγχοι «πόθεν έσχες» ατόμων που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις εισοδήματος, παρότι έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και ζουν πλουσιοπάροχα. Στόχος είναι να βρεθούν τα «μεγάλα κεφάλια» που ελέγχουν τις παράνομες δραστηριότητες και να μην περιοριστούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε συλλήψεις τοξικομανών και διακινητών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., περιλαμβάνει μόνιμη αστυνομική παρουσία στο Μενίδι, ενώ οι εβδομαδιαίες δράσεις θα περιλαμβάνουν ελέγχους από την Τροχαία. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι εκατοντάδες αυτοκίνητα που ανήκουν σε Ρομά είναι ανασφάλιστα και οι οδηγοί δεν έχουν άδειες οδήγησης. Στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμα και ανήλικα παιδιά που οδηγούν αυτοκίνητα. Επίσης, υπάρχουν κυκλώματα που χρησιμοποιούν καθημερινά οχήματα για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να γίνονται περισσότερες στοχευμένες συλλήψεις βάσει του πληροφοριακού δικτύου που πρέπει να ενδυναμωθεί. Το «στοίχημα» για τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι η εύρεση αστυνομικού προσωπικού που θα συμμετάσχει στις συγκεκριμένες δράσεις, όταν μάλιστα την τελευταία τριετία από υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν φύγει 4.000 αστυνομικοί, χωρίς να υπάρχει εισροή νέων. Ένα άλλο ζητούμενο είναι η «μονιμότητα» εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς συνηθίζεται η… αλλαγή πλεύσης ανάλογα με τις έκτακτες ανάγκες τις επικαιρότητας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, ενδυνάμωση των ελέγχων σε τερματικούς σταθμούς του προαστιακού και λεωφορείων, καθώς παρατηρείται η μαζική έλευση τοξικομανών για την προμήθεια της δόσης τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα ζητηθεί και συνεργασία με δομές του υπουργείου Υγείας για την εγκατάσταση και περίθαλψη των τοξικομανών. Αντίστοιχη συνεργασία θα ζητήσει η δημοτική αρχή με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς παρατηρείται ότι άτομα σεσημασμένα για διακίνηση ναρκωτικών, συλλαμβάνονται δεκάδες φορές χωρίς να προφυλακίζονται. Ενδεικτικό είναι ότι στο Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου, δίνουν το παρόν, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί, περίπου 1.000 Ρομά της περιοχής, οι οποίοι έχουν συλληφθεί αρκετές φορές για διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις.

Ο δήμαρχος και μέλη του Δ.Σ. του δήμου Αχαρνών συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον υπαρχηγό Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντώνη Μπάκα. Μετά τη συνάντηση οι φορείς της περιοχής εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι και επιφυλακτικοί ενώ ο κ. Κασσαβός είπε: «Μας αναλύθηκε μια δέσμη δράσεων και μεγιστοποίησης της αστυνόμευσης στην περιοχή, οι οποίες θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες. Εμείς θα κάνουμε μία ‘παύση’ των διαμαρτυριών για να δώσουμε μια ευκαιρία στο αρμόδιο υπουργείο και την αστυνομία, να δούμε αν μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Θα ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα και απόδοση όσων προαναγγέλθηκαν και θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Βέβαια όσα ειπώθηκαν περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει ο δήμος με την αστυνομία, χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν».