ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2017 08:58 EEST | Updated 18/06/2017 08:58 EEST

Φιλιππίνες: Ο στρατός κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του εναντίον των ισλαμιστών στην πόλη Μαράουι

NOEL CELIS via Getty Images
A helicopter flies through smoke billowing from houses after aerial bombings by Philippine Airforce planes on Islamist militant positions in Marawi on the southern island of Mindanao on June 17, 2017.Philippine troops pounded Islamist militants holding parts of southern Marawi city with air strikes and artillery on June 17 as more soldiers were deployed and the death toll rose to more than 300 after nearly a month of fighting. / AFP PHOTO / Noel CELIS (Photo credit should read NOEL CELIS/

Ο στρατός των Φιλιππίνων κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του χθες Σάββατο, με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων καθώς και του πυροβολικού, εναντίον των ισλαμιστών μαχητών που έχουν οχυρωθεί σε συνοικίες της πόλης Μαράουι, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι μάχες έχουν στοιχίσει μέσα σε περίπου έναν μήνα τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους.

Στήλες καπνού και φλόγες υψώνονταν από τους θύλακες που παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο των μαχητών, καθώς αεροσκάφη έπλητταν τις ζώνες αυτές για να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις που προσπαθούν να εκδιώξουν τους ισλαμιστές αντάρτες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο πεδίο.

Οι μονάδες του στρατού υποστηρίχθηκαν από ελικόπτερα MG520 και μαχητικά αεροσκάφη FA50. Ασταμάτητες ριπές αυτομάτων όπλων έδιναν μια ιδέα για το εύρος και τη σφοδρότητα των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ANC, που επικαλέστηκε αξιωματικούς του στρατού, στην περιοχή μεταφέρθηκαν ενισχύσεις — συνολικά 400 άνδρες — από το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Εκατοντάδες αντάρτες, υποστηριζόμενοι από ξένους μαχητές, σύμφωνα με τις αρχές, κυρίευσαν τη Μαράουι την 23η Μαΐου. Η Μαράουι είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική πόλη των Φιλιππίνων, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί. Οι αντάρτες ύψωσαν στην πόλη τα μαύρα λάβαρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για μια απόπειρα να εγκαθιδρυθεί ένα «χαλιφάτο» στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε αμέσως μετά στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη την επαρχία Μιντανάο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο απολογισμός των μαχών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 329 νεκρούς, εκ των οποίων 225 ήσαν αντάρτες, 59 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι.

Τα υπόλοιπα 19 θύματα είναι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των μαχών και πέθαναν από αφυδάτωση εξαιτίας οξείας διάρροιας, διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος.

Πάνω από 309.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Μαράουι και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων.

«Πάνω από εκατό» ισλαμιστές συνεχίζουν να προβάλλουν αντίσταση σε τέσσερις συνοικίες της πόλης, δήλωσε στη Μανίλα ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ρεστιτούτο Παντίγια.