ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2017 03:58 EEST | Updated 21/06/2017 03:58 EEST

Για κυβερνοεπίθεση στο πρακτορείο ειδήσεών του κατηγορεί τις χώρες που έχουν διακόψει σχέσεις μαζί του το Κατάρ

aleksandar kamasi via Getty Images
Aerial view on Doha - capital city of Qatar

Το Κατάρ έχει αποδείξεις ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων συνδέεται με χώρες που έχουν διακόψει σχέσεις με την Ντόχα, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Ντόχα στις αρχές του μήνα, εξ αιτίας δηλώσεων που ισχυρίζονται ότι έκανε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θανί, και τις οποίες ανάρτησε για σύντομο διάστημα στον ιστότοπο του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ στις 23 Μαΐου. Η Ντόχα ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ψευδείς.

Οι δηλώσεις ανέφεραν ότι ο σεΐχης Ταμίμ κάλεσε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν και υπερασπίστηκε την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, καθώς και την Χεζμπολά, ένα κίνημα λιβανέζων σιιτών που έχει συμμαχήσει με την Τεχεράνη.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ενώ οι υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο ιστότοπος του πρακτορείου και ο λογαριασμός Twitter της καταριανής κυβέρνησης έχουν παραβιαστεί, δεν έχουν εξακριβώσει ποιος ευθύνεται.

«Το Κατάρ έχει αποδείξεις ότι ορισμένα iPhone που προέρχονται από χώρες οι οποίες πολιορκούν το Κατάρ χρησιμοποιήθηκαν στην παραβίαση», είπε ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ, Αλί Μπιν Φεταΐς αλ Μαρί, σε δημοσιογράφους στην Ντόχα.

Ο Μαρί είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κατονομαστούν οι χώρες που ευθύνονται για την κυβερνοπειρατεία, και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση που αφορούσε το αν οι χάκερ είναι ιδιώτες ή κυβερνήσεις.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters)

Sponsored Post