ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/06/2017 12:32 EEST | Updated 22/06/2017 14:11 EEST

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά την επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ για παραβατικότητα στους χώρους του Ιδρύματος

Sooc

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο campus του Ιδρύματος, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, "η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα".

Με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, να σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο campus του Πανεπιστημίου "η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής".

Τονίζεται ακόμη ότι "από τα πιο απλά περιστατικά -όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του Ιδρύματος- έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του Πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας".

Κατ' αρχήν θετική χαρακτηρίζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ την πρωτοβουλία φοιτητών να καταγγείλλουν με επιστολή τους τα προβλήματα εγκληματικότητας στο πανεπιστήμιο και κυρίως στην Πολυτεχνική Σχολή.

Σε σημερινή της συνεδρίαση η Σύγκλήτος συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα, που ανέκυψε εκ νέου με την καταγγελία των 471 φοιτητών, και εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με τα όσα αναφέρουν οι φοιτητές για το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, θεωρώντας ότι συμβάλλει στην ανάδειξη του προβλήματος και στην ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε, σε κάποια σημεία της επιστολής, κυρίως σε ό,τι αφορά την γενίκευση του προβλήματος σε όλο το πανεπιστημιακό κάμπους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη, αρμόδιο σε θέματα Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρο Λαόπουλο, δεν αμφισβητείται η ύπαρξη του προβλήματος διακίνησης ναρκωτικών, ωστόσο, αυτό δεν αφορά όλο το πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως το Πολυτεχνείο. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και όσον αφορά προβλήματα πορνείας (όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι φοιτητές), καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τέτοια περιστατικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post