ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2017 05:52 EEST | Updated 23/06/2017 08:53 EEST

Μέρκελ: «Καλή αρχή» η πρόταση της Μέι για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία

Bloomberg via Getty Images
Theresa May, U.K. prime minister, center left, shakes hands with Angela Merkel, Germany's chancellor, center right, as Xavier Bettel, Luxembourg's prime minister, looks on ahead of round table talks during the European Union (EU) leaders summit at the Europa building in Brussels, Belgium, on Thursday, June 22, 2017. EU leaders are expected to reaffirm their commitment to 'robust' free trade and the Paris Agreement on climate change when the two-day meeting concludes on Friday. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τα βρετανικά σχέδια για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit ως «μια καλή αρχή».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα «πολλά, πολλά ακόμα ερωτήματα» για το Brexit και υπάρχουν ακόμα «πολλά που πρέπει να γίνουν», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Η πρόταση της Μ.Βρετανίας παρουσιάστηκε από την πρωθπουργό της χώρας, Τερέζα Μέι, στη σύνοδο της ΕΕ την Πέμπτη. Στο πλαίσιό της θα παρέχεται στους πολίτες της ΕΕ που έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια ένα νέο, «UK settled status», που θα τους επιτρέπει να μένουν στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδεία και άλλους τομείς. Το σχέδιο αυτό, αν περάσει, θα επηρεάζει 3,2 εκατ. πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην υπόλοιπη ΕΕ, είναι μεταξύ των πλέον ακανθωδών θεμάτων που πρέπει να λυθούν στις συνομιλίες για το Brexit.

«Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν ζήσει στη Μ. Βρετανία για πέντε χρόνια μπορούν να διατηρήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους. Αυτή είναι μια καλή αρχή» είπε η Μέρκελ στο τέλος των συνομιλιών της Πέμπτης.

«Αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά, πολλά άλλα ερωτήματα για το Brexit- για τα οικονομικά, για τη σχέση με την Ιρλανδία- που σημαίνει πως έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε μέχρι τον Οκτώβριο» πρόσθεσε.

Η καγκελάριος επίσης επέμεινε πως το Brexit δεν ήταν το επίκεντρο της συνόδου, καθώς το «διαζύγιο» της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είναι αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης. «Για μένα η διαμόρφωση του μέλλοντος των 27 είναι προτεραιότητα που έρχεται πριν το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία» πρόσθεσε.

Από πλευράς της, η Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή πως η πρότασή της ήταν πολύ δίκαιη και πολύ σοβαρή, και ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τη Δευτέρα.

Γιούνκερ: Πρώτο βήμα, αλλά ανεπαρκές

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως οι πρώτες προτάσεις που έγιναν από τη Μέι είναι ένα «πρώτο βήμα», αλλά «ανεπαρκές».

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί, ο Γιούνκερ απάντησε λακωνικά: «Όχι».

Από τους πιο επικριτικούς ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο».

Sponsored Post