ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/06/2017 18:30 EEST | Updated 23/06/2017 18:31 EEST

Κύπρος: Ο οίκος Moody's αναβάθμισε, λόγω κερδοφορίας, την Τράπεζα Κύπρου

Sean Gallup via Getty Images
NICOSIA, CYPRUS - MARCH 05: A local branch of Bank of Cyprus stands on March 5, 2017 in Nicosia, Cyprus. Several U.S. Democratic senators are claiming the White House is blocking a statement by newly-confirmed U.S. Commerce Secretary Wilbur Ross over possible ties, including any loans, between U.S. President Donald Trump, the Trump Organization and any Trump election campaign associates to the bank. Ross is a former executive at Bank of Cyprus and helped prop up the once-ailing bank with an investment of EUR 400 million. Other investors in the bank include Vladimir Strzhalkovsky and Viktor Vekselberg, both of whom have ties to Russian President Vladimir Putin. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβαθμίζει την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου για καταθέσεις σε ευρώ και συνάλλαγμα σε Caa1 από Caa2 και τη διαβάθμιση για μη εξασφαλισμένο EMTN σε (P)Caa1.

Ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση , λόγω, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών της δεδομένων, κυρίως της κερδοφορίας, της ποιότητας ενεργητικού, της κεφαλαιακής της βάσης και της ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου.

Ο ορίζοντας παραμένει θετικός, καθώς ο οίκος αναμένει αλλαγές τους επόμενους 12 με 18 μήνες στις υποχρεώσεις της Τράπεζας, με έκδοση χρέους. Επίσης, αναμένει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα είναι οριακά κερδοφόρα το 2017, μετά την επιστροφή της σε κερδοφορία το 2016 για πρώτη φορά μετά από μια πενταετία.

Ο οίκος σημειώνει επίσης τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, καθώς οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι πωλήσεις εξασφαλίσεων ενισχύονται από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Στην ανακοίνωση του ο οίκος αναφέρει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40% το πρώτο τρίμηνο του 2017 από 53% τον Δεκέμβριο του 2014. Σημειώνει ότι ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 53,6% τον Μάρτιο του 2017 από 38,2% τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο οίκος αναφέρει ότι τα CET1 της Τράπεζας ανήλθε στο 14,4% τον Μάρτιο ενώ η ρευστότητα της βελτιώθηκε με εξάλειψη του ELA και έκδοση χρέους, που σηματοδότησε την επιστροφή της στις αγορές.

Επίσης, ο οίκος Moody's σημειώνει ότι σε περίπτωση έκδοσης αξιογράφων 500 εκατ. ευρώ, αυτό θα αυξήσει κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο της τράπεζας.

Ο οίκος θα αναβαθμίσει περαιτέρω την τράπεζα σε περίπτωση βελτίωσης των χρηματοοικονομικών δεικτών ή έκδοσης χρέους.

Θα συμβεί το αντίθετο, προστίθεται, αν η κυπριακή οικονομία αλλάξει πορεία ή αν ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων μετριαστεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)