ΔΙΕΘΝΕΣ

Διάσωση δύο ιταλικών τραπεζών από το κράτος. Στα 6δισεκ ευρώ το αρχικό κόστος για κόκκινα δάνεια και χρέη

The logo of Veneto Banca bank is seen in Venice, Italy, January 31 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
The logo of Veneto Banca bank is seen in Venice, Italy, January 31 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Alessandro Bianchi / Reuters

Με έγκριση ειδικού νομοθετικού διατάγματος, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επικύρωσε σήμερα, Κυριακή την απόφαση διάσωσης των δυο τραπεζών της περιοχής Βένετο που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Πρόκειται για την Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντα και την Veneto Banca.

Όπως είχε διαρρεύσει από το Σάββατο στον Τύπο, η υγιείς τομείς των δυο τραπεζών θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του τραπεζικού οργανισμού Sanpaolo Intesa, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ. Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, το μέτρο αυτό επιτρέπει τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης για την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το μέτρο της κυβέρνησης εγκρίθηκε σήμερα (και όχι χθες, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), διότι προέκυψε το θέμα των υπεράριθμων υπαλλήλων των δυο τραπεζών. Τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, πάντως, αν οι Βρυξέλλες κρίνουν αυτή την διπλή οικονομική βοήθεια του δημοσίου (για τα κόκκινα δάνεια και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την θέση τους), συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Popular in the Community