ΔΙΕΘΝΕΣ
27/06/2017 12:56 EEST | Updated 27/06/2017 12:56 EEST

Αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth: Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βασιλικού Ναυτικού βγήκε στη θάλασσα

Ken Jack - Corbis via Getty Images
ROSYTH, SCOTLAND - JUNE 26: The aircraft carrier HMS Queen Elizabeth makes smoke as she leaves Rosyth dockyard to begin sea trials before entering service with the fleet, on June 26, 2017 in Rosyth, Scotland. HMS Queen Elizabeth and her sister ship HMS Prince of Wales, which is still under construction at Rosyth, are the largest warships ever built for the Royal Navy (Photo by Ken Jack - Corbis/Corbis via Getty Images)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στην ιστορία του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας, τη μέλλουσα ναυαρχίδα του, το μεγαλύτερο μη αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο, καθώς και το πρώτο αεροπλανοφόρο που έχει σχεδιαστεί εξαρχής για να χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενεάς: Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, το πρώτο της κλάσης του (θα ακολουθηθεί από το αδελφό πλοίο, HMS Prince of Wales), το οποίο τη Δευτέρα βγήκε για πρώτη φορά στη θάλασσα από το ναυπηγείο του Ρόσαϊθ, στο Φάιφ της Σκωτίας, για να πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο των δοκιμών θαλάσσης του, διάρκειας έξι εβδομάδων.

Το HMS Queen Elizabeth είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού από το 2014, έτος κατά το οποίο αποσύρθηκε το HMS Illustrious. Αναμένεται να υπηρετήσει για 50 χρόνια.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του, έχει πλήρωμα 700 ατόμων, που αυξάνεται στα 1.600 όταν λειτουργεί σε πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες, με όλα του τα αεροσκάφη να επιχειρούν. Το κατάστρωμά του είναι μήκους 280 μέτρων και πλάτους 70, ενώ μπορεί να φέρει συνολικά 40 αεροσκάφη: 36 μαχητικά 5ης γενεάς F-35B Lightning και τέσσερα ελικόπτερα Crowsnest. Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι η παρουσία δύο «νησίδων»/ «πύργων».

Το βάρος του είναι 65.000 τόνοι και η μέγιστη ταχύτητά του ξεπερνά τους 25 κόμβους. Το κόστος ναυπήγησης του ίδιου και του Prince Wales ξεπέρασε τα 6 δισ. λίρες. Αναμένεται να έχει ενταχθεί πλήρως σε υπηρεσία ως το 2020.

Photo gallery Queen Elizabeth See Gallery