ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/06/2017 16:45 EEST | Updated 28/06/2017 20:00 EEST

Κυπριακό: Σύγχυση για το έγγραφο Άιντε, μετά από δήλωση περί μη απόσυρσής του

FABRICE COFFRINI via Getty Images
Special Adviser to the UN Secretary-General on Cyprus Norwegian Espen Barth Eide gestures as he addresses a press conference during Cyprus peace talks in the Swiss resort of Crans-Montana on June 28, 2017.Rival Cypriot leaders resumed efforts to solve one of the world's longest-running conflicts in what the United Nations billed as the 'best chance' to bring lasting peace to the Mediterranean island. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Σύγχυση προκάλεσε νωρίτερα δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ότι το προσχέδιο του εγγράφου του για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν είχε αποσυρθεί,  αλλά δεν είναι κοινό και έτσι δεν χρησιμοποιείται.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με την απόσυρση του επίμαχου εγγράφου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ο κ. Άιντε δήλωσε το μεσημέρι ότι το έγγραφο αποσύρθηκε μόνο ως κοινό έγγραφο από το τραπέζι. «Το έγγραφο δεν αποσύρθηκε, δεν το χρησιμοποιούμε ως κοινό έγγραφο» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «είναι μία σύνθεση διαφορετικών απόψεων, δεν το επινοήσαμε εμείς», προσθέτοντας ότι «σήμερα έγιναν διαφορετικές τοποθετήσεις σε σχέση με ό,τι ήταν γραμμένο στο έγγραφο».

Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε τη δυσφορία της για τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Άιντε και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου, ακολούθησε διευκρινιστική τοποθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη, που ξεκαθάρισαν πως το έγγραφο δεν έχει κανένα στάτους, ενώ ο κ. Άιντε απολογήθηκε για το λάθος που έγινε στις δηλώσεις του σχετικά με αυτό, ξεκαθαρίζοντας ότι το έγγραφο δεν είναι δεν είναι κοινό έγγραφο και δεν ήταν και δεν πρόκειται να κατατεθεί στη διάσκεψη για την Κύπρο.

«Δεν υπάρχει έγγραφο. Το έγγραφο μου δεν έχει καμία υπόσταση και δεν είναι στο τραπέζι. Δεν έχει αποσυρθεί διότι ποτέ δεν υπήρχε». δήλωσε ο κ. Άιντε, μετά από τις σκληρές αντιδράσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την επίμαχη αναφορά του.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Αλίμ Σιντίκ, εκπρόσωπος του Εσπεν Μπαρθ Άιντε, είπε ωστόσο ότι «οι θέσεις οι οποίες καταγράφηκαν στο κείμενο του Μοντ Πελεράν 3 τον Ιανουάριο και οι ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του κειμένου, σε διαβούλευση με όλα τα μέρη, παραμένουν στη διάθεση των πλευρών για χρήση και αναφορά».

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης κυκλοφόρησαν πληροφορίες περί εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας, τις οποίες διέψευσαν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κοτζιάς: Παλεύουμε για να αλλάξει το σύστημα των εγγυήσεων

«Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα του Κυπριακού. Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων. Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)