ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2017 06:37 EEST | Updated 30/06/2017 08:18 EEST

Υπερψηφίστηκε η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Γερμανία - Κατά ψήφισε η Μέρκελ

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
MP´s from the Green party celebrate with confetti following a debate and vote on same-sex marriage in Bundestag, Germany´s lower house of Parliament in Berlin on June 30, 2017.A clear majority of German MPs voted to legalise same-sex marriage, days after Chancellor Angela Merkel dropped her opposition to the idea. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, Παρασκευή, υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 393 βουλευτές υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, 226 το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ ψήφισε ο γάμος θα πρέπει να τελείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας κατά της νομιμοποίησης, λέγοντας πως η γνώμη της είναι πως ο γάμος θα πρέπει να τελείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Κατά τη γνώμη μου, ο γάμος όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και αυτός είναι ο λόγος που δεν ψήφισα υπέρ αυτού του νομοσχεδίου σήμερα», είπε, προσθέτοντας:

«Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν προωθεί μόνο τον σεβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αλλά θα φέρει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη", πρόσθεσε η καγκελάριος».

Σύμφωνα με τηνDeutsche Welle, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υπογράφουν ένα σύμφωνο συμβίωσης, όχι όμως και να παντρεύονται. Η βασική διαφορά του συμφώνου με το γάμο έγκειται στο ότι στην περίπτωση του συμφωνούν δεν επιτρέπεται στα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά. Αιτιολογώντας τη στάση της η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε μετά την ψηφοφορία ότι «σύμφωνα με το σύνταγμα» ο γάμος αφορά ετερόφυλα ζευγάρια. Διευκρίνισε πάντως την ίδια ώρα ότι είναι υπέρ της χαλάρωσης του δικαιώματος υιοθεσίας.

Το «όχι» στο γάμο των ομοφυλόφιλων θεωρείτο το τελευταία συντηρητικό προπύργιο της χριστιανικής ένωσης. Υπό την Άγκελα Μέρκελ οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές έχουν παραβιάσει πολλές άλλοτε «κόκκινες γραμμές», αποφασίζοντας μεταξύ άλλων το τέλος της πυρηνικής ενέργειας αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.

Εκτιμάται όμως ότι εν προκειμένω το συντηρητικό στρατόπεδο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα. Βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι ο θεσμός του γάμου στον οποίο ρητώς αναφέρεται το σύνταγμα με την επισήμανση ότι πρέπει να προστατεύεται από τις κρατικές δομές, αφορά μόνον τη σχέση ανδρών και γυναικών.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο και ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τα πολιτικά ειωθότα της χώρας, κόμμα της συμπολίτευσης να πετυχαίνει την ψήφιση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου και ιστορικού μάλιστα νομοσχεδίου κόντρα στην επίσημη γραμμή του κυβερνητικού εταίρου και με τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο ήταν επί καγκελαρίας του πρόσφατα αποθανόντος Χέλμουτ Κολ.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών καταλήγει η DW. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, DW)