ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/07/2017 04:41 EEST | Updated 01/07/2017 04:42 EEST

Φάκελος Δασοπυρόσβεση: Πυριτιδαποθήκες τα δάση εν μέσω καύσωνα και ελλείψεων σε μέσα

Sooc

Ο καύσωνας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική σε εναέρια μέσα και εξοπλισμό δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Η πύρινη λαίλαπα στη Πορτογαλία, που στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλης της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα η ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό προβλημάτων: Τη μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω ελλείψεων σε εναέρια μέσα και εξοπλισμό, την ανεπαρκή συντήρηση των οχημάτων και την «ασθμαίνουσα» δασοπροστασία από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ο καύσωνας, που μετατρέπει τα δάση σε «πυριτιδαποθήκες» και κάνει τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικές να χαρακτηρίζουν τις συνθήκες ως «ακραίες».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε ότι «πάνω από 400 πυροσβέστες μετακινήθηκαν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, παραμονές της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου». Οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες μετακινήθηκαν εκτός Αττικής για να επανδρώσουν τις νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες στους εθνικούς δρόμους και στα αεροδρόμια. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν αντικαταστάθηκαν με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο η Πυροσβεστική να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, σε περίπτωση που υπάρξουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Αττική και κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

«Πάνω από το 20% των υδροφόρων οχημάτων και το 30% των βοηθητικών οχημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Για την ηλικιακή τους κατάσταση να πούμε ότι βρίσκονται σε υπερώριμη φάση. Ταυτόχρονα, η εναέρια υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Το θετικό είναι ότι μετά από τόσες μεγάλες καταστροφές, το προσωπικό του Π.Σ., ελπίζω και οι πολίτες, έχουν συσσωρευμένη εμπειρία διαχείρισης κρίσεων», λέει στη Huff Post Greece ο κ. Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρκετοί από τους προμηθευτές του Π.Σ. έχουν σταματήσει τις πιστώσεις, καθώς δεν έχουν άλλη υπομονή να περιμένουν την κάλυψη ανείσπρακτων χρηματικών ενταλμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν παροπλισμένα πυροσβεστικά οχήματα ακόμα και για την έλλειψη μίας φλάντζας αντλίας, που κοστίζει μόλις 120 ευρώ.

Η οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε αριθμούς

  • 4 από τα συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ετοιμοπόλεμα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού.4 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια.
  • 9 από τα συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα είναι διαθέσιμα στην καλύτερη περίπτωση φέτος. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
  • 40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
  • 19 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 21. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).
  • 3 Σινούκ του Στρατού είναι ετοιμοπόλεμα
  • 2 ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου. Τον Ιούλιο θα μπουν στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις.
  • 3 ελικόπτερα Ericson
  • 7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα θα διατεθούν μέχρι το τέλος του Ιουλίου
  • 3 ελικόπτερα B/K 117 (πρόκειται για ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και συντονισμού)

Τα αεροσκάφη

Για ακόμα μία χρονιά φέτος αεροσκάφη ακόμα και ηλικίας 40 ετών θα κληθούν να σβήσουν πυρκαγιές. Πρόκειται για τα Kαναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Εννιά από αυτά εκτιμάται ότι θα είναι φέτος διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Δίπλα τους θα βρίσκονται τέσσερα Kαναντέρ CL-415 με δυνατότητα ρίψης έξι τόνων νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν συντριβεί. Στη μάχη θα πέσουν και 19 αεροσκάφη Pezetel, τα οποία, ωστόσο, έχουν σημαντικά μικρότερη δυνατότητα ρίψης νερού (1,5-2 τόνους), ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.

Ο Στρατός ενισχύει τη δασοπυρόσβεση με τη διάθεση τριών Σινούκ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή του σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη. Τα δύο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου που είναι σήμερα αξιόμαχα θα μπουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις.

Νέο «εργαλείο» για την Πυροσβεστική

Ένα νέο έργο με την ονομασία «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς», το οποίο θα βοηθήσει επιχειρησιακά την Πυροσβεστική, υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την εγκατάσταση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται άμεση ενημέρωση στους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικότερα, το σύστημα είναι σχεδιασμένο να συλλέγει και να αναλύει γεωγραφικά δεδομένα, που θα λαμβάνει από τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής. Με αυτόν τον τρόπο οι μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση, μέσω smartphones, tablets, σε κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές σε εξέλιξη και τα μέσα που είναι κοντινότερα στην εστία, για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της κατάσβεσης. Υπενθυμίζεται ότι στη μάχη κατά των πυρκαγιών πέφτουν φέτος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο του Π.Σ.

Sponsored Box