ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2017 10:32 EEST | Updated 01/07/2017 10:32 EEST

Αβραμόπουλος: Απόλυτα εφικτό να επανεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όλοι όσοι έχουν δικαίωμα

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 6: EU Commissioner of Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos speaks during a press conference on ''The European Drug Report 2017'' in Brussels, Belgium on June 6, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Στο μεταναστευτικό και στη συνεχή πίεση, την οποία δέχεται η Ιταλία, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο αρμόδιος Eπίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες της Ιταλίας. Η κατάσταση, ως έχει, δεν είναι, πλέον, αντιμετωπίσιμη. Για το λόγο αυτό είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την στήριξή μας προς την Ιταλία. Όχι μόνον πολιτικά, αλλά και από επιχειρησιακής και χρηματοδοτικής άποψης», τονίζει ο κύριος Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, δε, προσθέτει: «θα στηρίξουμε την Ιταλία στις συζητήσεις για την περιφερειακή συνεργασία. Το αν θα αφορά τις επιχειρήσεις σε εξέλιξη (σ.σ. τις αποβιβάσεις στην Ιταλία) ή κάποιες άλλες σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, θα το συζητήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης».

 

Eρωτηθείς σχετικά με το ρόλο της Γαλλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει: «Είμαι πολύ ευτυχής για το ότι ο πρόεδρος Μακρόν τάσσεται υπέρ μιας πιο ευρωπαϊκής γραμμής και ελπίζω να αποτελέσει και έμπνευση για άλλους, ώστε να τον ακολουθήσουν. Πρέπει, βέβαια, να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε μετανάστες, οι οποίοι χρίζουν ή δεν χρίζουν προστασίας. Είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να γίνει βιώσιμη η πολιτική ασύλου μας. Δεν μπορούμε και να ξεχάσουμε, βέβαια, την υποχρέωση μας να σώζουμε ζωές. Οι τραγωδίες στην Μεσόγειο πρέπει να λάβουν τέλος».

 

Ο κ. Αβραμόπουλος εξηγεί ότι «για τη μείωσή τους η Ευρώπη επενδύει σε μια πιο στενή συνεργασία στην Λιβύη και στην γύρω περιοχή, στην καταπολέμηση των διακινητών, στο να βελτιωθούν στη χώρα αυτή οι συνθήκες για τους μετανάστες και να αντιμετωπισθούν οι αιτίες των ρευμάτων». Προσθέτει όμως, παράλληλα, ότι «δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε μια νύχτα».

 

Ο αρμόδιος Επίτροπος καθιστά σαφές, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Εσθονία θα αναφερθεί με έμφαση στο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να καταβάλουν τα ποσά που έχουν υποσχεθεί στο ταμείο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Aφρικής, διότι «τα χρήματα δεν μπορεί να μένουν μόνο στο επίπεδο της θεωρίας». O Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί ότι «είναι απόλυτα εφικτό να επανεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, όλοι όσοι έχουν δικαίωμα». Εκτιμά, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε ένα δίκαιο και ισορροπημένο σύστημα του Δουβλίνου».

 

Παράλληλα, δηλώνει στην Corriere della Sera ότι «πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, να γίνει πιο αποτελεσματική η πολιτική των επαναπατρισμών και να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές αιτίες των μεταναστεύσεων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)