ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2017 07:47 EEST | Updated 01/07/2017 11:45 EEST

Κοτζιάς: Η Διάσκεψη για το Κυπριακό θα συνεχιστεί μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα

FABRICE COFFRINI via Getty Images
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) gives a thumb next to UN envoy Espen Barth Eide upon his arrival for the opening of Cyprus peace talks on June 28, 2017 in the Swiss resort of Crans-Montana.Rival Cypriot leaders meet to resume efforts to solve one of the world's longest-running political crises in what the island's UN envoy billed as the 'best chance' for peace. The make-or-break talks in Switzerland are geared towards ending the decades-old division of the island and striking a lasting deal between its Greek- and Turkish-speaking communities. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Την επιβεβαίωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά θα συνεχιστεί «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα», έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν εισέλθει στο χώρο των εργασιών της Διάσκεψης.

Ο Ν. Κοτζιάς έκρινε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα και οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

O υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

H ελληνική αντιπροσωπεία θα προετοιμαστεί για την προσεχή Δευτέρα και την επανέναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, μετά από τη χθεσινή καταλυτική συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες. Μία «εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας ότι «ένιωσα τυχερός που μπορέσαμε χθες να συνεργαστούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό».

«Η διαδικασία θα προχωρήσει. Τη Δευτέρα έχουμε εμείς τη συνέχεια», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι: «έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων. Το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπεία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα».

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μετά το γεύμα εργασίας την Παρασκευή μεταξύ των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

 

Η Διάσκεψη συνεχίζει τις εργασίες της υπό τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box