ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2017 05:59 EEST | Updated 04/07/2017 05:59 EEST

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης στην Αστάνα

STANISLAV FILIPPOV via Getty Images
A member of the rebel delegation is led out of a hall during the fourth round of Syria peace talks in Astana on May 4, 2017. / AFP PHOTO / STANISLAV FILIPPOV (Photo credit should read STANISLAV FILIPPOV/AFP/Getty Images)

Πέμπτος γύρος συνομιλιών για την κρίση στη Συρία άρχισε στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη χώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το πρωί διεξάγεται μια σύνοδος των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην πρωτεύουσα του Καζακστάν με στόχο να εξεταστεί πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι ζώνες ασφαλείας.

Μετά την τριμερή αυτή συνάντηση αναμένεται να ακολουθήσει «μια σειρά διμερών διαβουλεύσεων» και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, με την οποία θα κλείσει ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών την Τετάρτη.

Ο Άνουαρ Ζαϊνάκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν, επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στο AFP ότι οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών έχουν φτάσει στην Αστάνα.

Στη διάρκεια του προηγούμενου γύρου συνομιλιών στο Καζακστάν τον Μάιο, η Ρωσία και το Ιράν -σύμμαχοι του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ- και η Τουρκία -που στηρίζει τους αντάρτες- είχαν υιοθετήσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας ώστε να τεθεί σε ισχύ μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές της Συρίας.

Έκτοτε έχει σημειωθεί μείωση των συγκρούσεων σε πολλές από αυτές τις περιοχές. Ωστόσο ο νέος γύρος των συνομιλιών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένος για τις 12 και 13 Ιουνίου, είχε αναβληθεί με τις τρεις εγγυήτριες χώρες να προσπαθούν να λύσουν ζητήματα τα οποία άπτονται των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία και της ενίσχυσης της εκεχειρίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik)