ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/07/2017 04:24 EEST | Updated 04/07/2017 04:25 EEST

Συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup

Eurokinissi

Μετά την συζήτηση (και την αντιπαράθεση) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθεί η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία του Eurogroup και την επιστροφή στην μάχη της καθημερινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα συνεδριάζουν και η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ατζέντα δεν θα είναι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις και ο κυβερνητικός σχεδιασμός, αλλά και η κατάσταση του κόμματος. Το Μαξίμου θέλει να ακούσει την κριτική και να επιβεβαιώσει την κυβερνητική πορεία, την ώρα που αντιλαμβάνεται πως (με δεδομένη την αρνητική εικόνα του συνόλου των συστημικών ΜΜΕ) πρέπει να ενισχυθεί η αδιαμεσολάβητη σχέση των πολιτών με το κόμμα. Το τελευταίο είναι ένα φορτίο που έχει αναλάβει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί κριτικές για την συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο. Για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης διαφώνησε με τον Γιώργο Χουλιαράκη που δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, δηλαδή να πει ότι αυτή είναι η δική της πολιτική και όχι μία πολιτική που της επιβάλλεται από τις συνθήκες.

Σημειώνεται ότι ακόμη και τώρα από την πλευρά των δανειστών τίθενται θέματα που δυσκολεύουν την κυβέρνηση και μάλιστα με την απειλή της καθυστέρησης της πληρωμής της δόσης. Το ένα θέμα είναι η αναδρομική ασυλία εννέα μελών του ΤΑΙΠΕΔ (πιέζει πολύ η Ισπανία, καθώς αφορά τους αλλοδαπούς που συμμετείχαν στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας Ισπανός). Το δεύτερο θέμα είναι η ανάληψη των δικαστικών εξόδων του πρ. επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο.