ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2017 14:19 EEST | Updated 06/07/2017 14:58 EEST

Με Αναστασιάδη και Ακιντζί επικοινώνησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ευχόμενος την επανένωση τη Κύπρου

WASHINGTON, DC - JUNE 27:  Vice President Mike Pence leaves a meeting with Senate Republicans before it was announced that a health care vote will be delayed, on Capitol Hill, June 27, 2017 in Washington, DC. The Republican-led Senate could not get enough votes  to pass a health care bill this week.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Mark Wilson via Getty Images
WASHINGTON, DC - JUNE 27: Vice President Mike Pence leaves a meeting with Senate Republicans before it was announced that a health care vote will be delayed, on Capitol Hill, June 27, 2017 in Washington, DC. The Republican-led Senate could not get enough votes to pass a health care bill this week. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε σήμερα τα μέρη να συμβάλλουν στην επανένωση της Κύπρου εκφράζοντας την ελπίδα οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έπειτα από συνδιαλέξεις του αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τους ηγέτες των δύο πλευρών.

Ο Πενς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των τουρκοκύπριων Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και δήλωσε πως προσμένει ότι θα «εξασφαλίσουν μια συμφωνία η οποία θα επανενώσει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Όσον αφορά στην επικοινωνία που είχε ο Πένς με τον κ. Αναστασιάδη, αυτή διήρκησε 20 λεπτά και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στη Διάσκεψη για το Κυπρακό στο Κραν Μοντανά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει και γραπτώς στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης που είχε νωρίτερα μαζί του. Του ζήτησε δε να μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο των G20.

Από τη πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να μεταφέρει στη Διάσκεψη τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)