Για να γίνεις expert στον καφέ χρειάζεσαι παραπάνω από ένα μάθημα

Για να γίνεις expert στον καφέ χρειάζεσαι παραπάνω από ένα μάθημα
archive

Είναι λίγα εκείνα στη ζωή τα οποία θα σας ενδιαφέρουν σε κάποια στιγμή του βίου σας να τα γνωρίσετε πραγματικά. Για άλλους τα αυτοκίνητα ή οι μηχανές. Για άλλους τα ρολόγια ή η ιστιοπλοΐα. Όσο όμως περνούν τα χρόνια, αρχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα όχι απλά στα χόμπι μας αλλά και σε εκείνες τις καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να αποκαλούμε αγαπημένες.

Ο κόσμος του φαγητού, του ποτού και του καφέ, είναι ένας όμορφος κόσμος εμπειριών, γεύσεων και αισθήσεων. Ένας κόσμος που λατρεύω προσωπικά να ανακαλύπτω και με τεράστια χαρά βλέπω πάρα πολλούς γύρω μου να διαβάζουν, να ψάχνουν, να δοκιμάζουν και να εμβαθύνουν ολοένα και περισσότερο σε εκείνα που ποθούν να γνωρίσουν. Κι αν τα βασίλεια του φαγητού και του ποτού τα έχουμε ήδη εξερευνήσει αρκετά ως Έλληνες, εκείνο του καφέ είναι ένα “κρατίδιο” το οποίο δείχνει ελαφρώς ανεξερεύνητο. Κι αυτό γιατί δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να διδαχθούμε τα μυστικά του καφέ από εκείνους που τον γνωρίζουν πραγματικά. Μέχρι πριν λίγο καιρό δηλαδή.

Η Nespresso, με μία υπέροχη πρωτοβουλία που ονομάζεται Nespresso Coffee Expert, αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του club της, όλους εμάς δηλαδή που απολαμβάνουμε τις Εκλεκτές Ποικιλίες Nespresso στο σπίτι, το γραφείο ή αλλού, να γίνουν Nespresso Coffee Experts. Μέσα από μία online διαδικασία ερωτήσεων που ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη, συγκεντρώθηκαν οι 30 που απάντησαν πιο γρήγορα και πιο σωστά στις ερωτήσεις του online ερωτηματολογίου. Αυτοί οι 30 – υπερτυχεροί αν θες τη γνώμη μου για όσα έζησαν - μέσα από μαθήματα και διαγωνιστικές διαδικασίες, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Καφατσάκη – Nespresso Coffee Ambassador, έκαναν ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης στον καφέ.

Πριν σας αποκαλύψω την εξέλιξη του διαγωνισμού, ο οποίος έχει φτάσει πλέον στο τέλος του, θα σταθώ στο ένα από τα πολύτιμα μαθήματα που πήραν οι συμμετέχοντες. Αυτό της γευστικής δοκιμής. Κι αυτό γιατί όσο κι αν λατρεύει κάποιος τη θεωρία, οφείλετε να ομολογήσετε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από το να κάνει κανείς γευσιγνωσία σε κάτι που αγαπά.

Γι' αυτό το λόγο, συναντηθήκαμε ένα πρωί με τον Μιχάλη Καφατσάκης στην boutique της Nespresso στη Γλυφάδα. Για να κάνει και σε εμένα ένα μάθημα γευσιγνωσίας στις Εκλεκτές Ποικιλίες Nespresso, ακριβώς όπως το έκανε και στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Στη διάρκεια του βίντεο είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί όλη η πληροφορία και τα διδάγματα του μαθήματος. Ήταν απλά μια μικρή γεύση για να αντιληφθείτε πόσο σημαντική ήταν η ενέργεια του Nespresso Coffee Expert για κάθε έναν από εκείνους που συμμετείχαν. Και πόσο ουσιαστική ήταν η κίνηση της Nespresso να δώσει την ευκαιρία για αυτά τα μαθήματα σε όλα τα μέλη του club της ανεξαιρέτως.

Ο τελικός του Nespresso Coffee Expert πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες και ο Άγγελος Σάββας ήταν εκείνος ο οποίος ξεχώρισε στη διαδικασία της τελικής γευστικής δοκιμής, κερδίζοντας το τεράστιο έπαθλο. Ένα ταξίδι στη Βραζιλία και τις φυτείες του καφέ, για να γνωρίσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία και να αντιληφθεί όλα τα στάδια που περνά ο καφές Nespresso από τη γη μέχρι το ποτήρι μας.

Ποιο ήταν όμως το σημαντικότερο στοιχείο εκείνης της βραδιάς; Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, παρουσιαστής του τελικού, περιτριγύριζε τους συμμετέχοντες και τους καλούσε να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους. Πολύ πριν πάρουν το μικρόφωνο στα χέρια, διέκρινα πρόσωπα λαμπερά, πρόσωπα χαρούμενα, ανθρώπους γεμάτους και ευχαριστημένους από το “ταξίδι” εμπειριών που έκαναν και οι 30.

Είναι η απλή αγνή αγάπη για τη γνώση και τις εμπειρίες σε αυτή τη ζωή που μας κάνουν να εκτιμούμε ακόμα περισσότερο τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν γνωρίζω αν το Nespresso Coffee Expert θα επαναληφθεί την επόμενη χρονιά. Ξέρω όμως σίγουρα ότι θα είναι ακόμα περισσότεροι εκείνοι οι οποίοι θα κυνηγήσουν μια θέση στα σεμινάρια και το διαγωνισμό. Πολύ απλά για να ανακαλύψουν μερικά πράγματα παραπάνω για τον καφέ που λατρεύουν να απολαμβάνουν σε κάθε μικρή έκφανση της καθημερινότητάς τους. Τον καφέ Nespresso.