Καλοκαιρινό φοροσαφάρι στα νησιά - Ξανακάνει την εμφάνισή της η επιγραφή «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής»

Καλοκαιρινό φοροσαφάρι στα νησιά - Ξανακάνει την εμφάνισή της η επιγραφή «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής»
SANTORINI, GREECE - JULY 01: Aerial view of Pyrgos Kallistis or Pyrgos village on July 01, 2015 in Santorini, Greece. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
SANTORINI, GREECE - JULY 01: Aerial view of Pyrgos Kallistis or Pyrgos village on July 01, 2015 in Santorini, Greece. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Σε καλοκαιρινό «φοροσαφάρι» στα νησιά έχουν επιδοθεί οι ελεγκτές της εφορίας κυνηγώντας όσους επαγγελματίες «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις. Ήδη οι εικόνες των καταστημάτων με κατεβασμένα ρολά και την επιγραφή «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής» έχουν ξανακάνει την εμφάνιση τους σε πολλά νησιά και τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπουν ελέγχους σε κάθε νησί ή άλλο τουριστικό προορισμό που θα βρεθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις οδηγίες οι ελεγκτές εφόσον εντοπίσουν ότι δεν έχουν εκδοθεί από 10 και πάνω αποδείξεις ή στις αποδείξεις δεν αναγράφεται η αξία ή η συνολική αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ, θα προχωρούν άμεσα στην αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Εάν η επιχείρηση είναι υπότροπος στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος, τότε ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει μόλις τρεις αποδείξεις θα της επιβάλλεται «λουκέτο»για 96 ώρες, οι οποίες θα γίνονται 10 ημέρες αν πιαστεί ξανά για την ίδια παράβαση στα δύο επόμενα φορολογικά έτη.

Οι πρώτες ποινές επιβλήθηκαν ήδη, με την αρχή να γίνεται με «λουκέτο» 48 ωρών σε μαγαζί στην Μύκονο, αλλά και σε δύο γνωστά εστιατόρια στην Ύδρα. Αντίστοιχες ποινές έριξαν οι ελεγκτές και σε επιχειρήσεις στην Κρήτη και στην Κέρκυρα.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι έως το τέλος Απριλίου να έχουν γίνει τουλάχιστον 14.500 έλεγχοι στο πλαίσιο του ελεγκτικού προγράμματος «Αιγαίο – Αργοσαρωνικός». Σε αυτούς τους ελέγχους οι εφοριακοί θα πρέπει να παρατηρούν εάν υπάρχουν αποδείξεις σε όλα τα τραπέζια του καταστήματος. Ο έλεγχος όμως δεν θα σταματά εκεί καθώς θα μπορούν να ρωτάνε πελάτες που κάθονται ή βγαίνουν από εστιατόρια, μπαρ και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να ζητάνε και να παίρνουν μαζί τους και τις ταμειακές ή τα POS μηχανήματα για «περαιτέρω έρευνα». Στόχος είναι να εντοπιστούν και ταμειακές μηχανές με πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» λίγο πριν κλείσει το μαγαζί τις εισπράξεις της ημέρας.

Μάλιστα από φέτος αν ο επιτόπιος έλεγχος εντοπίσει παραβάσεις, ο λογιστής της επιχείρησης θα καλείται στην τοπική ΔΟΥ για φορολογικό έλεγχο προηγούμενων ετών που φθάνει ακόμα και σε βάθος πενταετίας.

Η καινοτομία στο φετινό «σαφάρι» του ελεγκτικού μηχανισμού είναι το γεγονός ότι οι ελεγκτές θα ενημερώνονται για τον τόπο των ελέγχων την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές και άρα ενημέρωση των επιχειρήσεων.

Δημοφιλή