ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2017 15:40 EEST | Updated 07/07/2017 15:41 EEST

«Μακριά η νύχτα» για την τελική ανακοίνωση της συνόδου, διαμηνύει η Μέρκελ. Το εμπόριο στο επίκεντρο των συνομιλιών

LUDOVIC MARIN via Getty Images
German Chancellor Angela Merkel walks past flags as she arrives before greeting heads of State at the start of the G20 meeting in Hamburg, northern Germany, on July 7.Leaders of the world's top economies will gather from July 7 to 8, 2017 in Germany for likely the stormiest G20 summit in years, with disagreements ranging from wars to climate change and global trade. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / LUDOVIC MARIN / SOLELY FOR REUTERS (Photo credit should read LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images)

«Μακριά η νύχτα» για την τελική ανακοίνωση της συνόδου, διαμηνύει η Μέρκελ. Το εμπόριο στο επίκεντρο των συνομιλιών

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) συμφώνησαν σήμερα ότι είναι απαραίτητο το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, όμως ορισμένες διαφορές απόψεων που καταγράφηκαν σημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι οι οποίοι καταρτίζουν την τελική ανακοίνωση της συνόδου έχουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους, δήλωσε πριν από λίγο η οικοδέσποινα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου στο Αμβούργο, όπου τα προστατευτικά ένστικτα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η εναντίωσή του στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εγείρουν τον κίνδυνο να απομονωθεί, σε ένα διεθνές φόρουμ το οποίο συστήθηκε για να βελτιωθεί ο παγκόσμιος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2007.

«Στο ζήτημα του εμπορίου, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ελεύθερο αλλά επίσης και δίκαιο εμπόριο», ανέφερε η καγκελάριος. «Όμως μπορώ να προβλέψω ότι σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην ανακοίνωση, οι σέρπα (σ.σ.: οδηγοί στα Ιμαλάια που ανήκουν στην ομώνυμη φυλή· ο όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά στην Ευρώπη για τους εκπρόσωπους των κρατών μελών που προετοιμάζουν τις εργασίες και τις ανακοινώσεις στις συνόδους κορυφής) έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους απόψε».

Οι συνομιλίες παραμένουν τεταμένες όσον αφορά το εμπόριο. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα απόψε. Αλλά οι συνομιλίες εδώ είναι πολύ δύσκολες, δεν θέλω να μιλήσω για αυτό», είπε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ συμμετείχε στο πρώτο μέρος της συζήτησης για την πολιτική σχετικά με το κλίμα, παρά τις διαφορές του με τις άλλες χώρες στο ζήτημα, και μάλιστα μίλησε στους άλλους ηγέτες.