ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2017 09:00 EEST | Updated 07/07/2017 09:00 EEST

Οι χώρες του Κόλπου απειλούν και πάλι το Κατάρ. «Θα ληφθούν όλα τα πολιτικά, οικονομικά και νομικά μέτρα»

STR via Getty Images
A general view taken on June 5, 2017 shows pigeons flying above the corniche in Doha. Arab nations including Saudi Arabia and Egypt cut ties with Qatar, accusing it of supporting extremism, in the biggest diplomatic crisis to hit the region in years. / AFP PHOTO / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Το Κατάρ παραμένει απειλή «για την περιφερειακή ασφάλεια», εκτίμησαν σήμερα, Παρασκευή, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της σε ανακοίνωσή τους, επικρίνοντας την άρνηση της Ντόχα να απαντήσει θετικά στον κατάλογο αιτημάτων τους για να τερματιστεί η κρίση στον Κόλπο.

Η άρνηση του Κατάρ να δεχθεί τα αιτήματα των τεσσάρων αραβικών χωρών «αντικατοπτρίζει την πρόθεσή του να συνεχίσει την πολιτική του, που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την περιφερειακή ασφάλεια», διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

«Θα ληφθούν με τον κατάλληλο τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο όλα τα πολιτικά, οικονομικά και νομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα, η ασφάλεια και η σταθερότητα των τεσσάρων χωρών μας», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα.

Στις 5 Ιουνίου οι τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστές ισλαμιστές και ότι έχει στενούς δεσμούς με το σιιτικό Ιράν. Η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορά της με το Κατάρ, τα μοναδικά χερσαία σύνορα του εμιράτου, και οι τέσσερις χώρες ανέστειλαν όλες τις πτήσεις προς και από το Κατάρ.

Στις 22 Ιουνίου του απέστειλαν έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, ανάμεσά τους το κλείσιμο της τουρκικής βάσης, το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera και τον περιορισμό των σχέσεων μεταξύ της Ντόχα και της Τεχεράνης.

Τότε είχαν υπογραμμίσει ότι θα ενίσχυαν τις κυρώσεις τους εις βάρος του Κατάρ, αν δεν συμμορφωνόταν.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου χαρακτήρισε τα αιτήματα των γειτονικών του χωρών «μη ρεαλιστικά και απαράδεκτα», μία ημέρα μετά την επίσημη, γραπτή απάντηση του Κατάρ που δόθηκε μέσω του Κουβέιτ στις τέσσερις αραβικές χώρες.

Την Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κάιρο, το Ριάντ και οι σύμμαχοί του κατήγγειλαν την «αρνητική απάντηση» της Ντόχα, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Στη σημερινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις χώρες διευκρινίζουν ότι η πρότασή τους για διαπραγματεύσεις με τη Ντόχα, την οποία διατύπωσαν στις 22 Ιουνίου, πλέον «δεν ισχύει», αφού η κυβέρνηση του Κατάρ «απέρριψε τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης».

Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει τις προοπτικές του Κατάρ από σταθερές σε αρνητικές εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)