ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/07/2017 03:42 EEST | Updated 07/07/2017 03:43 EEST

Έγκριση της εκταμίευσης της δόσης αναμένει στη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM η κυβέρνηση

LdF via Getty Images

Την ελπίδα ότι σήμερα (Παρασκευή) «θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος» της δεύτερης αξιολόγησης εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Οι εκτιμήσεις στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ του ESM θα εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, ώστε τα λεφτά να έρθουν στην ώρα τους στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έστω και τελευταία στιγμή οι δανειστές έλαβαν τις διαβεβαιώσεις που ζητούσαν για το θέμα των διώξεων των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, στο οποίο επέμειναν ιδιαίτερα μέχρι τέλους οι Ευρωπαίοι δανειστές. Πλέον οι εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι η δόση θα εκταμιευθεί έως την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη το αργότερο.

Έστω και έτσι όμως η κυβέρνηση δεν έχει βιαστεί να στείλει την επιστολή προθέσεων προς την Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ, προκειμένου να ζητήσει τη συμμετοχή του Ταμείο στο τρίτο Μνημόνιο. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου την Τετάρτη, ότι η επιστολή θα είχε σταλεί έως την Πέμπτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η επιστολή θα σταλεί στο Ταμείο είτε το Σαββατοκύριακο, είτε στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι οι εκκρεμότητες με το Ταμείο δεν παίζουν κανένα ρόλο στην απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης. Όπως εξηγούσαν η απόφαση θα ληφθεί ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν στείλει σήμερα την επιστολή, ενώ όπως αναφέρουν δεν υπάρχει εμπλοκή ούτε στο θέμα της γνωμοδότησης προς το ΔΝΤ πως τα μέτρα για το 2019 και μετά (περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου) δεν είναι αντισυνταγματικά και δεν θα καταπέσουν στα δικαστήρια πριν καν εφαρμοστούν.

Η κυβέρνηση περιμένει τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου με τα 6,9 δισ. να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας. Συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν περίπου 2,1 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους που αγόρασαν πριν τρία χρόνια το «ομόλογο Σαμαρά». Μια ημέρα μετά πρέπει να πληρωθούν 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που κατέχει και δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ της δόσης θα πάνε στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ τους. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, προκειμένου μέσα στο φθινώπορο να εκταμιευθούν ακόμα 800εκατ ευρώ για τον ίδιο σκοπό.