ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/07/2017 10:01 EEST | Updated 07/07/2017 10:56 EEST

Πώς καταλήξαμε στο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό

Anadolu Agency via Getty Images
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JULY 06: Foreign Affairs Minister of Turkey Mevlut Cavusoglu (L), UN General Secretary Antonio Guterres (C), Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (2nd R), Foreign Affairs Minister of Greece Nikos Kotzias (R) and Greek Cypriot leader Nikos Anastasiadis (2nd L) pose for a photo after a meeting in Crans-Montana, Switzerland on July 06, 2017. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)

Ουσιαστικά οι γνωρίζοντες είχαν εδώ και μέρες προεξοφλήσει στο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Οι τελευταίες ελπίδες για προσέγγιση έστω και στο παρά πέντε, εναποτέθηκαν στο δείπνο που παρατέθηκε τα ξημερώματα της 6ης προς 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα στις επίσημες συζητήσεις είχαν τεθεί όλα τα θέματα, τόσο αυτά που αφορούσαν τις δικοινοτικές συνομιλίες, όσο και τη διεθνή Διάσκεψη, ασφάλεια – εγγυήσεις.

Συζητιόταν ακόμη και το «σενάριο» για συνάντηση πρωθυπουργών στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της Διάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα, εφόσον, βεβαίως, τη νύκτα θα σημειωνόταν πρόοδος. Η Τουρκία δήλωνε επισήμως ετοιμότητα για λύση και διαλλακτικότητα, αλλά στην πραγματικότητα, μέσα σε κλίμα έντασης, αδιαλλαξίας, και επιθέσεων από την τουρκική πλευρά κατά της Λευκωσίας. Με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Ανστασιάδη, να ζητά επίμονα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διατυπώσει σαφώς την τουρκική πρόταση, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ να λέει πως θέλει «ικανοποίηση» στα τέσσερα κεφαλαία (των δικοινοτικών συνομιλιών).

Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες στις δυο τα ξημερώματα, μεσολάβησε διάλειμμα, και ο Ν.Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όταν ξανάρχισαν οι συζητήσεις, κυπριακή πλευρά φέρεται να ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον Μ.Τσαβούσογλου να υποβάλλει η Αγκυρα γραπτώς την τελική πρότασή της. Κάτι που απέφευγε να κάνει χτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρ’ ότι οι συνομιλίες είχαν μπει στην τελική ευθεία. Αλλωστε, γι’ αυτό είχε έλθει στο Κρανς Μοντάνα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η τουρκική αντιπροσωπεία συνέχισε να προβάλλει αντιρρήσεις ως προς την υποβολή γραπτών προτάσεων, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι την πρότασή της την έχει εκθέσει στον Α.Γκουτιέρες. Τότε, ο τελευταίος παρενέβη και δήλωσε πως θα συντάξει ο ίδιος το κείμενο, δεδομένου ότι αυτός έχει τη συνολική εικόνα των προτάσεων που έχουν γίνει.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από παρόντες στις διαβουλεύσεις, όταν ο γγ του ΟΗΕ μίλησε για «κατάργηση» εγγυήσεων – παρεμβατικών  δικαιωμάτων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε την παρατήρηση «άμεση» («immediately»), η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Α.Γκουτιέρες.

Τότε, παρενέβη ο Μ.Τσαβούσογλου λέγοντας πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την τουρκική πρόταση και ότι η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια, και στη συνέχεια την επανεξέτασή τους. Κατόπιν, συνέχισε στο μήκος κύματος των γνωστών τουρκικών θέσεων, προκλήθηκε για μια ακόμη φορά αναστάτωση μεταξύ τουρκικής και κυπριακής αντιπροσωπειών, με τον γ.γ. του ΟΗΕ να κλείνει τη συζήτηση, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  Μ.Τσαβούσογλου, δεν έκανε λόγο μόνο για διατήρηση της συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια, αλλά είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει ολόκληρη τη Μόρφου.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει, την Ολομέλεια για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Την προσεχή Τρίτη (11/7) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής «για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής» και ζητεί να ενημερώσει το Σώμα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και ώρα 11.00.