ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/07/2017 05:09 EEST | Updated 07/07/2017 05:09 EEST

ΠΟΥ: Το βακτήριο που προκαλεί γονόρροια γίνεται αήττητο και φταίει εν μέρει το στοματικό σεξ

BSIP via Getty Images
Gonococci Or Neisseria Gonorrhoeae In An Uretral Pus. This Bacterium Is Reponsible For Gonorrhea Blennorrhagia Or Clap, Urethritis, Vaginitis Sexually Transmitted Disease. Microscopy X 600. (Photo By BSIP/UIG Via Getty Images)

Το βακτήριο Ναϊσσέρια που προκαλεί την νόσο γονόρροια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος κολλήσει το μικρόβιο σήμερα, κινδυνεύει να μην μπορεί να θεραπευτεί.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, καθώς δεν προβλέπεται η σύνθεση πολλών νέων φαρμάκων στο κοντινό μέλλον, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την ανθρωπότητα. Ακόμα, επαναλαμβάνουν την σημασία χρήσης των προφυλακτικών, καθώς το μη ασφαλές σεξ έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση αυτών των επικίνδυνων, εξελιγμένων βακτηρίων. Ένας άλλος παράγοντας είναι η διάδοση του στοματικού σεξ που είναι πιο συχνή από ότι στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει μια εξάπλωση της νόσου σε 75 χώρες, χωρίς όμως να δίνονται πληροφορίες για το ποιες είναι αυτές. Μέχρι στιγμής, τρεις είναι αυτή την στιγμή οι περιπτώσεις όπου η γονόρροια δεν μπορεί να θεραπευτεί – η μία στην Ιαπωνία, η δεύτερη στην Ισπανία και η τρίτη στην Γαλλία.

Η γονόρροια είναι κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο Ναϊσσέρια. Τα κοινά συμπτώματα είναι οι πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο ή το πέος αντίστοιχα, αίσθημα «καψίματος» κατά την ούρηση, «κάψιμο» ή πρησμένοι αδένες στον λαιμό. Στους άνδρες μπορεί να παρουσιαστεί επιπλεόν πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις, ενώ στις γυναίκες επιπεφυκίτιδα (ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια), αιμορραγία μεταξύ των περιόδων εμμήνου ρύσεως ή διόγκωση του αιδοίου. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα περίπου 62 εκατομμύρια περιπτώσεις λοίμωξης από γονόρροια κάθε χρόνο. Το 2010 η ασθένεια προκάλεσε περίπου 900 θανάτους.