ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/07/2017 05:37 EEST | Updated 08/07/2017 18:26 EEST

Καλύτερη η εικόνα των πυρκαγιών στην Κρήτη. Υπό μερικό έλεγχο στον Έβρο

Eurokinissi

Καλύτερη εικόνα, μετά από πολύωρες προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη, παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή Ανατολή Ιεράπετρας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα ωστόσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις».

Στο σημείο ωστόσο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σβήνοντας όσες μικροεστίες φωτιάς υπάρχουν σε μια προσπάθεια η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν να πέσει η νύκτα.

Καθοριστική για την εξέλιξη της φωτιάς υπήρξε η συνδρομή δύο ελικοπτέρων που σε συνδυασμό με το σχεδιασμό των Πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να πλησιάσουν στα θερμοκήπια της περιοχής.

Το μεσημέρι πάνω από την φωτιά πέταξε και αεροσκάφος «Καναντέρ» το οποίο ωστόσο δεν επιχείρησε λόγω των δυνατών ανέμων.

Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στους Πεύκους Σητείας η φωτιά περιορίστηκε νωρίτερα ωστόσο και εκεί εξακολουθούν να μένουν δυνάμεις υπό τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Σκοπού στη Ζάκυνθο.

Δέματα με άχυρο τα οποία πήραν φωτιά κατά τη μεταφορά τους με αγροτικό μηχάνημα, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον οδηγό του οχήματος, φέρεται ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δάσος, κοντά στα μεταλλεία της Κίρκης Έβρου, σε απόσταση περίπου τριών χλμ. από το ομώνυμο χωριό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Α.Μ.Θ., την πυρκαγιά, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο, αντελήφθη πυροφύλακας που ενημέρωσε την πυροσβεστική.

«Η πυρκαγιά τέθηκε πολύ σύντομα υπό έλεγχο χάρη στην άμεση και πολύ μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου αλλά και Κομοτηνής. Στο σημείο επιχειρούν εννέα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα και εννέα βοηθητικά, καθώς και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 ατόμων και 29 άτομα στα οχήματα, σύνολο 53 άτομα», αναφέρει ο πύραρχος κ. Καραγκούνης και υπογραμμίζει την «τεράστια» κινητοποίηση του Αρχηγείου όσον αφορά στις εναέριες δυνάμεις.

«Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά πετούσαν στην περιοχή της Ξάνθης δύο Πετζετέλ της Χρυσούπολης τα οποία εκτρέψαμε άμεσα, ενώ το Αρχηγείο έστειλε δύο ακόμη Πετζετέλ από το 'Ακτιο και δύο Καναντέρ από την Ελευσίνα», συμπληρώνει, διευκρινίζοντας πως «στην πορεία τα τέσσερα αεροσκάφη, τα δύο Καναντέρ και τα δύο Πετζετέλ του Ακτίου επεστράφησαν δεδομένου ότι οι επίγειες δυνάμεις έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Πολύ γρήγορα έκαναν εγκαταστάσεις, «έπιασαν» την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δάσος με δρυς και κέδρους, αποτρέποντας την εξάπλωσή της προς το πευκοδάσος που ξεκινούσε λίγο πιο πάνω».

56 Δασικές πυρκαγιές

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Για σήμερα πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (Δείκτης 4), για ολόκληρη την Κρήτη, καθώς και για τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία.

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει στους πολίτες, ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199, αναφέροντας τη θέση εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το είδος της βλάστησης, την ένταση του ανέμου και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο τους ζητηθεί, προκειμένου να είναι άμεση και αποτελεσματική η επέμβαση της Υπηρεσίας.