ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2017 11:11 EEST | Updated 10/07/2017 11:11 EEST

Προειδοποιήσεις Ερντογάν κατά των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

Anadolu Agency via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - JULY 10: Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during 22nd World Petroleum Congress, the largest meeting of oil and gas industry at Istanbul Convention Center in Istanbul, Turkey on July 10, 2017. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Απειλητικός ήταν ο τόνος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους ενεργειακούς κολοσσούς που συμμετέχουν στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, αφού έκανε αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας πως την περασμένη εβδομάδα χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος στην Κύπρο, προειδοποίησε πως «είναι απαράδεκτο ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες «συμμετέχουν σε ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Θέλω να τους θυμίσω ότι μπορεί να χάσουν ένα φίλο όπως η Τουρκία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο συνέδριο του World Petroleum Congress, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Ερντογάν δεν κατονόμασε κάποια εταιρεία. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό,μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου. Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Ερντογάν ήταν και αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε σήμερα τους Ελληνοκυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» μετά την αποτυχία των πιο πρόσφατων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», είπε ο Γιλντιρίμ.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Εντός του 2017 οι άδειες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού