ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/07/2017 10:22 EEST | Updated 12/07/2017 10:22 EEST

Βελτίωση στο αξιόχρεο των χωρών φέτος προβλέπει ο Fitch. Περιορισμός τα υψηλά επίπεδα χρέους

Michael Gottschalk via Getty Images
Frankfurt, Germany - August 14: Lettering of FitchRatings rating agency on August 14, 2015 in Frankfurt, Germany. (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)

O παγκόσμιος κύκλος του αξιόχρεου των χωρών είναι πιθανόν να γίνει λιγότερο αρνητικός φέτος, καθώς έχει βελτιωθεί η πρόβλεψη για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

«Ο μεγαλύτερος περιορισμός για τις αξιολογήσεις είναι τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους που συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, αφήνοντας τις χώρες εκτεθειμένες σε μία αλλαγή του παγκόσμιου περιβάλλοντος επιτοκίων», αναφέρει ο Τζέιμς ΜακΚόρμακ, επικεφαλής των αξιολογήσεων χωρών και υπερεθνικών οργανισμών του Fitch. O oίκος προσθέτει ότι η τάση όσον αφορά τις προοπτικές του κρατικού αξιόχρεου έχει γίνει θετική στις αναπτυσσόμενες αγορές και ότι αναμένει πως το μέσο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών αυτών θα βελτιωθεί ελαφρά στο 2,9% του ΑΕΠ το 2017.

Το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον είναι, επίσης, πιο τακτοποιημένο από ότι ήταν στην αρχή του έτους. Ωστόσο, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αποτελεί έναν ουσιαστικό κίνδυνο για τη Βρετανία, σημειώνει ο οίκος. Αναφέρει, επίσης, ότι αναμένει επιδείνωση των πρωτογενών δημοσιονομικών ισοζυγίων για τις περισσότερες χώρες , κυρίως λόγω της χαμηλότερης πολιτικής στήριξης για πρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη στις αναπτυγμένες αγορές.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Fitch δήλωσε ότι οι κυκλικές πιέσεις στις τράπεζες στα χρηματοπιστωτικά συστήματα της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού αρχίζουν να μειώνονται λόγω της αναζωογόνησης του διεθνούς εμπορίου και της ισχυρής έναρξης του έτους από την Κίνα, ενώ το υψηλό χρέος παραμένει κίνδυνος με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων να αναμένεται να συνεχισθεί τα επόμενα λίγα χρόνια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)