ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2017 08:54 EEST | Updated 14/07/2017 08:54 EEST

Η Βρετανία παραδέχτηκε για πρώτη φορά εγγράφως ότι πρέπει να πληρώσει «λογαριασμό Brexit» στην ΕΕ

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images
British Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) David Davis (L) and Britain's Attorney General Jeremy Wright arrive for a Cabinet meeting at 10 Downing Street in central London on July 4, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS (Photo credit should read DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Images)

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε για πρώτη φορά εγγράφως ότι θα πρέπει να πληρώσει χρήματα στην ΕΕ όταν αποσυρθεί από αυτήν, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει μια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τον αποκαλούμενο «λογαριασμό Brexit» της χώρας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεργαστούμε με την ΕΕ για να κανονίσουμε μια δίκαιη διευθέτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ως ενός κράτους-μέλους που αποχωρεί» αναφέρει ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε δήλωσή του στο κοινοβούλιο, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα στον «οικονομικό διακανονισμό» με την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρεώσεις προς την ΕΕ, και η ΕΕ υποχρεώσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα επιβιώσουν της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου- και αυτά πρέπει να επιλυθούν».

Το ζήτημα του «λογαριασμού Brexit» είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με τα ΜΜΕ να κάνουν εκτιμήσεις που μπορεί να φτάνουν και τα 100 δισ. ευρώ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, πρέπει να επιτύχει διακανονισμό με τους ομολόγους της στην ΕΕ για την πληρωμή, επειδή πρόκειται για έναν από τους τομείς, μαζί με τα δικαιώματα των πολιτών και τα σύνορα με την Ιρλανδία, στους οποίους η ΕΕ απαιτεί «επαρκή πρόοδο» πριν οι συζητήσεις προχωρήσουν στις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση.

Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ξανά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εν μέσω ενδείξεων πως η κυβέρνηση Μέι είναι πρόθυμη να προβεί σε υποχωρήσεις σε θέματα όπου πριν τηρούσε πιο σκληρή στάση.