ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2017 14:31 EEST | Updated 18/07/2017 14:32 EEST

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση κάνει στους βουλευτές της η Μέι. Ψυχροπολεμικό το κλίμα στο κόμμα των Τόρις

NIKLAS HALLE'N via Getty Images
Britain's Prime Minister Theresa May exits 10 Downing Street in central London on July 18, 2017, to greet Estonia's Prime Minister. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N (Photo credit should read NIKLAS HALLE'N/AFP/Getty Images)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε από τους υπουργούς της να επιδείξουν τη «δύναμη και την ενότητα» που χρειάζεται η Βρετανία, και να διατηρούν την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων, ψέγοντας τις εχθρικές δηλώσεις που κάνουν ορισμένοι υπουργοί σε δημοσιογράφους για συναδέλφους τους, που δείχνουν ότι «δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ευθύνες τους».

Αφότου έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχαν οι Συντηρητικοί στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα και τις οποίες δεν είχε ανάγκη να προκηρύξει, η Μέι εμφανίζεται όλο και περισσότερο ανήμπορη να επιβληθεί στους υπουργούς της που έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις διαφωνίες τους δημόσια.

Μεγάλο μέρος αυτών των επικρίσεων, που διοχετεύεται από ανώνυμες πηγές στα βρετανικά ΜΜΕ, επικεντρώνεται στον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δέχεται επιθέσεις για τις θέσεις του όσον αφορά τις κυβερνητικές δαπάνες και την προσέγγισή του στο θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται να επιδείξουμε δύναμη και ενότητα ως χώρα και αυτό αρχίζει γύρω από το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε η Μέι ενώπιον των κυριότερων υπουργών της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Είπε πως η κυβέρνηση θα λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις αν οι συνάδελφοι μπορούν να συνομιλούν ανοικτά αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο να παραμένουν ιδιωτικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η πρωθυπουργός είπε πως οι δηλώσεις και οι κόντρα δηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι μια απόδειξη ότι υπάρχουν συνάδελφοι που δεν παίρνουν σοβαρά υπόψη τις ευθύνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Χάμοντ φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα πληρώνονται περισσότερο από το κανονικό, μια δήλωση που έρχεται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες πολλών στο υπουργικό συμβούλιο, που θέλουν μια αύξηση των μισθών για να κερδίσουν ψηφοφόρους από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)