ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2017 13:55 EEST | Updated 18/07/2017 13:55 EEST

Ιβάν, ο Έλληνας που πολεμά στην πρώτη γραμμή στη Ράκκα για την απελευθέρωση της από το Ισλαμικό Κράτος

DELIL SOULEIMAN via Getty Images
Φωτογραφεία αρχείου

Ο Ιβάν γεννήθηκε στην Αθήνα, παιδί μιας οικογένειας σοσιαλιστών-κομμουνιστών. Πριν από πέντε μήνες και πιστός στα διδάγματα των γονιών του ξεκίνησε για τη Μέση Ανατολή: «Όταν πήγα, σε σκοπό να πάρω μέρος στην επανάσταση στη Ροζάβα και να πολεμήσω κατά του φασισμού του ΑΚΡ (τουρκικού κυβερνώντος κόμματος) και του Ισλαμικού Κράτους, η μεγαλύτερη στήριξη που έλαβε ήταν αυτή από την οικογένειά μου».

Σήμερα, πολεμά στην πρώτη γραμμή στη Ράκκα και δεν θέλει να απέχει από καμία μάχη. Αγαπά τους συντρόφους του, έχει γίνει ειδήμων στη χρήση του Β7, συνδράμει στην παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες, ανιχνεύει νάρκες που έχουν θάψει τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους κ.α. Ο Ιβάν είναι γνωστός μεταξύ των συντρόφων του για τις πολλές ικανότητές του και την προθυμία του.

Όπως κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Yeni Özgür Politika, αυτές τις μέρες ο ίδιος και οι σύντροφοί του διενεργούν ελέγχους σε περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα και βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της Ράκκα. Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης, το δάκτυλο του Ιβάν είναι προσεκτικά «καρφωμένο» στη σκανδάλη του όπλου του.

Η πρώτη ερώτηση φυσικά ήταν για τους λόγους που τον οδήγησαν στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ροζάβα και όπως λέει αυτοί ήταν πολλοί. Προσωπικοί και πολιτικοί.

Διαβάστε επίσης: Rojava: Χτίζοντας ένα «αυτόνομο κράτος» από την αρχή στη Βόρεια Συρία. Απλά ένα κοινωνικό πείραμα ή μία «αθόρυβη» επανάσταση;

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια σοσιαλιστών-κομμουνιστών και άκουγα πάντοτε αντάρτικα τραγούδια και για τους αγώνες της ελληνικής Αριστεράς. Τα ακούσματα μου και η κουλτούρα που διαμόρφωσα έχουν να κάνουν με τους προσωπικούς λόγους. Ήταν σε σημαντικά βαθμό το κίνητρο για να πολεμήσω εδώ. Το να πυροβολώ κατά του φασισμού σε ένα πεδίο πολεμικής μάχης ήταν για μένα παιδικό όνειρο».

Και οι πολιτικοί λόγοι; «Γνωρίζω πως είναι καθήκον μου να κάνω ό,τι  μπορώ για αυτήν την άνοιξη επανάστασης που ανθίζει σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, αυτή την επανάσταση που την άρχισαν οι Κούρδοι. Βρίσκομαι σήμερα στα χαρακώματα στη Ράκκα για χάρη της παγκόσμιας αδελφοσύνης των λαών και για να τερματιστεί ο φασισμός».

Ξεκινώντας αυτή την περιπέτεια έδωσε μια υπόσχεση, όπως λέει στον εαυτό του. Όπως λέει, είχε πει σε φίλους του Κούρδους στην Ελλάδα, πως δεν θα γυρίσει πίσω εάν δεν ελευθερωθεί πρώτα η Ράκκα και δεν τερματιστεί ο φασισμός του Ισλαμικού Κράτους.

Δηλώνει πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του με όποιο κόστος, ακόμη και με αυτό της απώλειας της ζωή του. «Η Ράκκα είναι η πρωτεύουσα-σύμβολο του Ισλαμικού Κράτους. Και μόνο αυτό, έχει μεγάλη σημασία. Το να θέσουμε ένα τέλος στη αποτρόπαια δράση του Ισλαμικού Κράτους, σε αυτή την πόλη θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Ο φασισμός θα θαφτεί στην ίδια του την πρωτεύουσα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για να δείξουμε πως τίποτε δεν είναι αδύνατο και για να βγουν ασπροπρόσωποι οι Κούρδοι. Εμείς είμαστε διεθνιστές, μαχόμαστε τον φασισμό σε όλο τον κόσμο. Το Ισλαμικό Κράτος είναι το σκοτεινό πρόσωπο αυτού του κόσμου. Οι Κούρδοι είναι που πολεμάνε ενάντια σε αυτό, για αυτό και η παρουσία μας εδώ συμβάλει και στο ηθικό των ίδιων των Κούρδων».

Τον ενδιαφέρει όμως και να αναδείξει τις Τουρκίας και κυρίως του κυβερνόντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτους. «Το ΑΚΡ είναι ένα φασιστικό κόμμα. Τα μέλη του αποτελούν το κακό κομμάτι της ισλαμικής κουλτούρας. Μεταξύ ΑΚΡ και Ισλαμικού Κράτους είναι ένα και το αυτό. Και όταν η νοοτροπία και τα συμφέροντα τους είναι κοινά, τότε είναι λογικό να τροφοδοτεί το ένα το άλλο».

Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά η συμμαχία που πολεμά τους τζιχαντιστές εισέρχεται στη Ράκα από το νότο

Όταν αναφέρεται στην μέχρι τώρα εμπειρία του, εξηγεί πως έχει γίνει μάρτυρας του πιο δύσκολου, πικρού, άσχημου προσώπου του πολέμου αλλά, προτιμά όπως λέει, να μην περιγράφει όσα έχει ζήσει. Αντί όλων αυτών μιλά για τα θετικά, τα ωραία. «Κοιτάξτε γύρω σας, υπάρχουν διεθνιστές από όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πολλά και είμαι και εγώ μέρος όλου αυτού. Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο και τώρα έγινε μια πραγματικότητα που θα μπορέσω να περιγράψω στα παιδιά μου. Συναντιόμαστε στα ίδια χαρακώματα ενάντια στον φασισμό. Είναι σημαντικό και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Και εμείς παίρνουμε μέρος στην συγγραφή αυτής της ιστορίας. Εάν δεν υπήρχαν οι Κούρδοι και το YPG, τότε δεν θα συγκεντρώνονταν εδώ Αριστεροί από διάφορα μέρη του κόσμου και με ποικίλες απόψεις».

Τέλος, ο Ιβάν στέλνει και ένα μήνυμα στους Κούρδους που ζουν στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες κοινότητες στο εξωτερικό, προσπαθώντας να τους παρακινήσει να συνεισφέρουν στον αγώνα. Αν και δεν μπορούν όλοι να πολεμήσουν, θυμίζει πως υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να κάνουν όπως να συμμετέχουν σε προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον αγώνα που δίνουν οι Κούρδοι, να είναι ενεργοί πολιτικά. Πολιτικές εργασίες, ενημερώσεις, πρόκληση ευαισθησίας, ενημέρωση του κόσμου στην Ευρώπη και καταλήγει με ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο: «Νικητές σε αυτό τον πόλεμο είμαστε εμείς. Ναι, εμείς κερδίσαμε και το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε».

Το κείμενο της συνέντευξης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Yeni Özgür Politika και στον Erem Kansou. Mεταφράστηκε στα Αγγλικά από το ΑΝF News και στη συνέχεια αποδόθηκε και προσαρμόστηκε στην ελληνική γλώσσα.