Μογκερίνι: Να λυθεί το συντομότερον δυνατό το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Μογκερίνι: Να λυθεί το συντομότερον δυνατό το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
SOOC

Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κάνει «τα πάντα» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμίτροφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του 13ου Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΠΓΔΜ έμεινε για πολύ καιρό στον «προθάλαμο» και αυτό δεν είναι «θετικό», καθώς έκανε τη στάση των Σκοπίων πιο «αμυντική».

Στο Συμβούλιο από την πλευρά της ΕΕ συμμετείχαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν. «Η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας παραμένουν θεμελιώδεις» υπογραμμίζει η κοινή δήλωση που υπεγράφη σε συνέχεια του Συμβουλίου, ενώ χαιρετίζει τα «πρώτα βήματα» της νέας κυβέρνησης καθώς και την «ενεργό συμμετοχή της χώρας και την εποικοδομητική προσέγγισή της στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, η Φ. Μογκερίνι εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το «συντομότερο», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη «ενεργητικό» ρόλο.

Από την πλευρά του ο Γ. Χαν υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής των Σκοπίων στο «ευρωπαϊκό μονοπάτι», δηλώνοντας την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, προσθέτοντας πως στα τέλη Αυγούστου θα επαναληφθεί στα Σκόπια. Συμπλήρωσε, δε, πως τα μηνύματα που στέλνει είναι δύο: «πρώτον, ότι η νέα κυβέρνηση δεν φοβάται να διαπραγματευτεί, ούτε διαπραγματεύεται με φόβο, αλλά για να βρει λύση» και «δεύτερον, ότι στα Βαλκάνια, είτε θα επιτύχουμε όλοι είτε θα αποτύχουμε μαζί».

«Τώρα έχουμε επικεντρωθεί στην επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», ανέφερε επίσης ο Ν. Ντιμίτροφ, τονίζοντας ότι η όποια λύση, δεν θα βρεθεί εν μία νυκτί, αλλά είναι αναγκαίο να μην υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι», να βγουν, δηλαδή, και οι δύο πλευρές «με ψηλά το κεφάλι». «Νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό. Πρέπει να γίνουν τα σωστά βήματα στη σωστή στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Ντιμιτρόφ, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα του θα δεχόταν μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Το όνομα ΠΓΔΜ έχει τόση σχέση με τη χώρα μου όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σα παρτίδα «σκάκι» και δε μπορεί να αποκαλύψει από την αρχή τις κινήσεις του.

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπόγιαν Οσμάνι δήλωσε πως προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πρώτα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής και παράλληλα να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση των «πολιτικών ζητημάτων». «Αν φέρουμε αποτελέσματα τότε οι πολίτες μας αναμένουν πως και η ΕΕ θα φέρει αποτελέσματα, δηλαδή θα δώσει χωρίς όρους σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Οσμάνι.