ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/07/2017 08:39 EEST | Updated 18/07/2017 08:39 EEST

Αυτή η χρονοκάψουλα από τα 90's είχε προβλέψει τις μεγαλύτερες εξελίξεις του 21ου αιώνα

Stringer . / Reuters
A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic

«Σύγχρονο προφήτη» ανακήρυξε το διαδίκτυο έναν άνδρα ονόματι Γκρεγκ Γουίλκισον που το 1995 έγραψε ένα γράμμα στο οποίο προέβλεπε πολλές από τις διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας.

Το γράμμα εντοπίστηκε «χτισμένο» στον τοίχο ενός σπιτιού στην Αυστραλία και είχε ημερομηνία την 15η Απριλίου του 1995. Στην επιστολή ο Γουίλκισον μπορεί να μην προέβλεψε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όμως δίνει την γενική εικόνα των διεθνών εξελίξεων του 21ου αιώνα: η Κίνα θα είναι η νέα υπερδύναμη και το Ισλάμ θα εμπνεύσει έναν «ιερό πόλεμο».

Ο Γουίλκινσον είχε πρόθεση να ανοιχτεί η «χρονοκάψουλα» σε 50 με 80 χρόνια από την ημερομηνία που την έγραψε, όμως βγήκε στην επιφάνεια 22 χρόνια μετά. Αυτή περιλαμβάνει μερικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκείνη την περίοδο στην Αυστραλία, καθώς και τις τιμές των βασικών προϊόντων, και καταλήγει με μερικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με αυτές, η λανθασμένη ερμηνεία του Ισλάμ θα αποτελέσει το επόμενο ιδεολογικό πρόβλημα, προκαλώντας «ιερό πόλεμο». Το αποτέλεσμα θα είναι η πόλωση – κάθε πλευρά θα ανταγωνίζεται για το πόσο πιο συντηρητική θα είναι από την άλλη. Πράγματι, ο εξτρεμισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Δύση.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Γουίλκισον, η Κίνα θα αναδειχτεί σε υπερδύναμη, ξεπερνώντας μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν διαφέρει από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που βλέπουν σύντομα την ασιατική χώρα να παίρνει τα ηνία του πλανήτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.