ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/07/2017 07:53 EEST

Οκτώ νέα ναυάγια εντοπίστηκαν στο αρχιπέλαγος των Φούρνων

YouTube

Οκτώ νέα ναυάγια ανακαλύφθηκαν στο αρχιπέλαγος των Φούρνων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Euronews».

Τα ευρήματα προέκυψαν από την τρίτη περίοδο των αρχαιολογικών ερευνών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που διενεργήθηκε με την υποστήριξη του ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation. Στόχος των ερευνών ήταν ο εντοπισμός, η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η μελέτη των αρχαίων, μεσαιωνικών και νεώτερων ναυαγίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων και τεκμηριωμένων ναυαγίων μαζί με τα ήδη διερευνημένα ναυάγια που καταγράφηκαν κατά το 2015 και 2016 ανέρχεται έτσι στα 53. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, χάρη στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 29 Ιουνίου, εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν ίχνη από οκτώ συνολικά ναυάγια που χρονολογούνται από την Κλασική περίοδο έως και το πρώτο μισό του 20ο αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε με την βοήθεια του ερευνητικού σκάφους του ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation «R/V Hercules». Για τον εντοπισμό υποψήφιων στόχων χρησιμοποιήθηκε πολυδεσμικός ηχοβολιστής (Multibeam Echo Sounder) και για την οπτική επιβεβαίωση και ταυτοποίηση των στόχων υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα (R.O.V.).

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά τα ευρήματα; Σύμφωνα με το «Euronews», η ποικιλομορφία των φορτίων που εντοπίστηκαν στα ναυάγια, όπως και ο μεγάλος αριθμός τους, επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι Φούρνοι αποτέλεσαν έναν καίριο θαλάσσιο κόμβο που συνδέεται με ένα ευρύτερο δίκτυο θαλασσίων διαδρομών κατά την αρχαιότητα.