Τα τρία μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας τις προσεχείς ημέρες

Τα τρία μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας τις προσεχείς ημέρες
Eurokinissi

Τρία μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες: έκδοση ομολόγου, Νοοr1 και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ορίζουν την πολιτική ατζέντα σε μία περίοδο που έχει θετικότερα χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

1) έξοδος στις αγορές: όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναβάλει για λίγες ημέρες την απόφαση για έκδοση ομολόγου προκειμένου να υπάρξει και η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και άλλη μία αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση ξορκίζει όπως ο διάβολος το λιβάνι κάθε συσχετισμό με την έξοδο στις αγορές που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Γι’ αυτό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί δεν δίνουν έμφαση στις αγορές ή στο ράλι που γίνεται στο Χρηματιστήριο αλλά στην εμφανή μείωση της ανεργίας που μπορεί να στηρίξει τις αναπτυξιακές προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως το ισχυρό χαρτί δεν είναι η έξοδος στις αγορές αλλά η πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

2) την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για την υπόθεση Καμμένου – Γιαννουσάκη – Noor1. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα και θα απορρίψει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ωστόσο θα δεχθεί τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης σε ένα θέμα που εμπλέκει επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα συνεδριάσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση είναι ότι την Παρασκευή δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψηφοφορία με την οποία η κυβέρνηση θα απορρίψει την Εξεταστική Επιτροπή. Όμως είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απάντηση σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

3) Κεντρική Επιτροπή: θα συνεδριάσει την Παρασκευή (αμέσως μετά την συνεδρίαση της Βουλής για τον Π. Καμμένο) και το Σάββατο. Ο Αλ. Τσίπρας θα πάρει την πολιτική έκκριση για τους χειρισμούς του στην αξιολόγηση αλλά κυρίως θα προσδιορίζει τις επόμενες κινήσεις για την έξοδο από την κρίση με έμφαση στην ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας.

Ωστόσο θα υπάρξει κριτική και για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και για το κατά πόσο η συμπόρευση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες τραυματίζει το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα υπάρξει και η πρώτη εικόνα για την κριτική που θα ακουστεί.