ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2017 12:03 EEST | Updated 19/07/2017 12:03 EEST

Broomway ή «μονοπάτι του θανάτου». Ένας δρόμος χαραγμένος πάνω στα νερά του Τάμεση

Instagram

Εάν παρατηρήσει κανείς τον χάρτη του Έσσεξ θα δει ότι στην ακτή του ποταμού Τάμεση εκτείνεται ένα μονοπάτι, το οποίο φαίνεται να συνεχίζει και μέσα στο νερό. Γνωστό ως «Broomway», το μονοπάτι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο της Βρετανίας, καθώς ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων τους τελευταίους αιώνες. Η φήμη του είναι μάλιστα τόσο κακή που οι τοπικές εφημερίδες το αποκαλούν συχνά «Doomway».

Το σημείο όπου το μονοπάτι απομακρύνεται από την ακτή του Έσσεξ είναι γνωστό ως «Wakering Stairs» και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι βγαλμένο από ταινία μυστηρίου – οι ξύλινοι δοκοί που εξαφανίζονται μέσα στα γαλήνια νερά του Τάμεση και την ομίχλη, συνθέτουν ένα σκηνικό που γεννά αγωνία, φόβο, μα και θλίψη. Οι πιο θαρραλέοι επιλέγουν να το ακολουθήσουν προς αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Εάν είναι τυχεροί, θα καταφέρουν να επιστρέψουν ζωντανοί.

Θα αναρωτιέστε βέβαια πως γίνεται κάποιος να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, εάν βρίσκεται πάνω στο νερό. Στην πραγματικότητα, το Broomway δεν είναι παρά ένα τμήμα ανασηκωμένης άμμου που δημιουργεί ένα φυσικό πέρασμα πάνω στην επιφάνεια του ποταμού. Ο περιπατητής χρησιμοποιεί μεγάλα τμήματα άμμου, λάσπης και πετρωμάτων για να περάσει ένα τμήμα του Τάμεση, ενώ από απόσταση φαίνεται σαν να περπατά πάνω στην επιφάνεια του νερού.

Οι ξύλινοι δοκοί που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του μονοπατιού βοηθούν τους πεζοπόρους να μην απομακρυνθούν από αυτό και καταλήξουν μέσα στο νερό. Ωστόσο, η ομίχλη δημιουργεί χαμηλή ορατότητα και ένα μικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ακόμα, διάφορα τμήματα του μονοπατιού αποτελούνται από κινούμενη άμμο, γεγονός που εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο περιπατητής θα πρέπει να έχει κατά νου και την παλίρροια, η οποία σκεπάζει συχνά το μονοπάτι.

Out on the sands #broomway

A post shared by Michael Havard (@michael_havard) on

A stick. #Broomway #Foulness

A post shared by Sam Flastic (@samflastichughesmusic) on