ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2017 08:33 EEST | Updated 19/07/2017 08:34 EEST

Έρευνα: Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ δεν μπορούσε να...τρέξει

Dean Mouhtaropoulos via Getty Images
LEIDEN, NETHERLANDS - OCTOBER 17: A general view of the skull, jaw, tail, rib cage and teeth of Trix the female T-Rex exhibition at the Naturalis or Natural History Museum of Leiden on October 17, 2016 in Leiden, Netherlands. The skeleton of Tyrannosaurus rex was excavated in 2013 in Montana, USA, by Naturalis Biodiversity Center. The fossil is part of the Naturalis collection and is more than 80% of the bone volume present. All essential and high­volume bones are in place. This places Trix in the top 3 ranking of the most complete Tyrannosaurus rex skeletons in the world. In addition, all the bones are extremely well preserved. The quality of this fossil is unmatched by any other large T-Rex find in the world. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Για πολλούς, είναι ακριβώς αυτό που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για «τρομακτικό προϊστορικό πλάσμα»: Ο λόγος για τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, τον τρομερότερο γνωστό σαρκοβόρο δεινόσαυρο- ένα ον συνώνυμο της έννοιας του «προϊστορικού τέρατος», που έχει «πρωταγωνιστήσει» σε άπειρες ταινίες με δεινοσαύρους, μία εκ των οποίων και το θρυλικό «Jurassic Park», όπου σε μια σκηνή εμφανίζεται να τρέχει κυνηγώντας ήρωες της ταινίας.

Ωστόσο, νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα ως προς τις κυνηγετικές συνήθειες και δυνατότητες του Τυραννόσαυρου, καθώς υποδεικνύει πως το μέγεθος και το βάρος του είχαν ως συνέπεια να μη μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα, καθώς, αν το έκανε, θα έσπαζαν τα κόκαλα των ποδιών του κάτω από το τεράστιο βάρος.

Η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δημοσιεύτηκε στο PeerJ, και στο πλαίσιό της χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία του N8 High Performance Computing (HPC) για τη δημιουργία ενός μοντέλου εξομοίωσης με σκοπό την επαλήθευση των ευρημάτων.

Όπως είπε ο καθηγητής Γουίλιαμ Σέλερς, της Σχολής Γεω-Περιβαλλοντικών Επιστημών, για τους σκοπούς της έρευνας συνδυάστηκαν δύο τεχνικές, η MBDA (multibody dynamic analysis) και SSA (skeletal stress analysis), για τη δημιουργία ενός μοντέλου εξομοίωσης. Κατά τον Σέλερς, τα αποτελέσματα επιδεικνύουν πως, στην περίπτωση του Τυραννόσαυρου Ρεξ, το τρέξιμο θα οδηγούσε σε «απαράδεκτα υψηλό φόρτο στον σκελετό»- κάτι που, πολύ απλά, σημαίνει, πως αν ο Τυραννόσαυρος το παράκανε στο τρέξιμο, έσπαγαν τα πόδια του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα, που έδειχναν ότι ο τρομερός δεινόσαυρος μπορούσε να τρέξει με ταχύτητα μέχρι και 70 χλμ/ ώρα.

«Η δυνατότητα τρεξίματος του T.rex και άλλων παρομοίως γιγαντιαίων δεινοσαύρων έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαφωνιών ανάμεσα παλαιοντολόγους για δεκαετίες. Ωστόσο, διαφορετικές μελέτες με διαφορετικές μεθοδολογίες έχουν δώσει ένα πολύ μεγάλο εύρος εκτιμήσεων μέγιστων ταχυτήτων, και αυτό που λέμε εμείς είναι ότι υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν τεχνικές που πρέπει να βελτιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις» λέει ο καθηγητής Σέλερς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν πως ο T.rex δεν μπορούσε να κυνηγήσει τα θηράματά του σε «κούρσες» κυνηγιού υψηλών ταχυτήτων, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα- κάτι που θεωρείται ότι ισχύει και για άλλα είδη μεγάλων δεινοσαύρων που περπατούσαν στα δύο πόδια.

Αν ο Τυραννόσαυρος όντως μπορούσε μόνο να περπατά, τότε ο τρόπος ζωής του εκ των πραγμάτων θα ήταν λιγότερο «αθλητικός», με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η ταχύτητα περπατήματός του ήταν γύρω στα 18 χλμ/ ώρα- λιγότερο από το μισό του προσωπικού ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ, στα 44,7 χλμ/ ώρα. Οπότε, οι τακτικές του στο κυνήγι θα ήταν διαφορετικές, με τον T.rex να προτιμά ενέδρες ή πιο αργές καταδιώξεις σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι το θήραμα να κουραστεί.