ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2017 06:57 EEST | Updated 19/07/2017 10:59 EEST

Γαλλία: Παραίτηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων

GEOFFROY VAN DER HASSELT via Getty Images
Chief of the Defence Staff of the French Army General Pierre de Villiers arrives for an annual Franco-German Summit at the Elysee Palace in Paris on July 13, 2017. / AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT (Photo credit should read GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images)

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος «την έκανε αποδεκτή».

Σε ανακοίνωσή του ο ντε Βιλιέ εξηγεί ότι κατά την κρίση του «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και πως «ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο.

Ο 60χρονος ντε Βιλιέ προσθέτει ότι προσπάθησε να διατηρήσει μια γαλλική αμυντική δύναμη με την ικανότητα να διεκπεραιώνει ένα όλο και δυσκολότερο έργο εντός των οικονομικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να την διατηρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο άνδρες είχαν μια έντονη διαφωνία, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του Μακρόν και ενώ η χώρα προετοιμαζόταν για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου, και την παρέλαση στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ντε Βιλιέ εμφανίστηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ...κατ΄αυτόν τον τρόπο», φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με δύο κοινοβουλευτικές πηγές. «Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν είχε δημοσιοποιήσει την κόντρα τους. «Έχω δεσμευτεί, είμαι το αφεντικό σου», είχε πει σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού και των οικογενειών τους.

Στη θέση ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ επιβεβαίωσε τον διορισμό του στρατηγού Φρανσουά Λεκουάντρ στην αρχηγία του γενικού επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός Λεκουάντρ, μέχρι σήμερα επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού, «είναι ένας ήρωας και αναγνωρίζεται ως ήρωας από τον στρατό», δήλωσε οΕμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι στόχος του εξακολουθεί να είναι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ στον ορίζοντα του 2025.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)